Otputovali ozlijedeni ceški turisti

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Dvadesettroje ceških turista ozlijedenih u subotu u teškoj prometnoj nesreci kod tunela Krpani na autocesti A1, otputovalo je svojim kucama u Republiku Cešku nešto prije 18 sati iz zadarske Zracne luke.

Ceški turisti otputovali su prema Brnu posebnim vojnim zrakoplovom Republike Ceške u pratnji pomocnika ceškog ministra vanjskih poslova Tomasa Duba, medicinskog osoblja i psihologa.

Za teže ozlijedene u zrakoplovu su bili posebno pripremljeni bolnicki kreveti sa svom potrebnom medicinskom opremom.

Iz gospicke bolnice danas je otpušteno 35 ceških turista, a petero teško ozlijedenih je zadržano na lijecenju. Ostali su otputovali u domovinu u privatnom aranžmanu jer je po neke od ozlijedenih u Gospic stigla rodbina ili prijevoz osiguravateljskih društava.

Ceški veleposlanik na odlasku iz Gospica izjavio je da su u ovim tragicnim okolnostima - u kojima je poginulo osmero, a ranjena su 43 ceška turista koja su putovala na ljetovanje u Bašku Vodu - ljudi i hrvatske institucije obavile jako dobar, odlican posao.

Na novinarsko pitanje je li tocno da su istražitelji danas bili s pacijentima iz Ceške odgovorio je da jesu te da su samo obavili svoj posao i saslušali putnike.

U izjavi Hini sutkinja istrage Dubravka Rudelic potvrdila je da je danas provela dokazne radnje saslušanja u sklopu predistražnog postupka da bi se ustanovilo kako je došlo do te teške prometne nesrece i postoji li necija odgovornost za to.

Vojnim zrakoplovom i 60-godišnjakinja iz KB-a Dubrava

Ozlijedena 60-godišnja ceška turistkinja koja je nakon jucerašnje teške prometne nesrece ceškog autobusa bila hospitalizirana u KB Dubrava veceras je prevezena u domovinu posebnim vojnim zrakoplovom Republike Ceške, gdje ce biti operirana.

Anesteziolog dr. Duško Jovicic iz Klinicke bolnice Dubrava za Hinu je izjavio da su lijecnici procijenili da je stanje njihove 60-godišnje ceške pacijentice stabilno i da može podnijeti put do Ceške. Rekao je da je ceška strana pokazala interes da pacijentica ide letom koji je danas organiziran.

Cešku pacijenticu do Zracne luke Zagreb prevezli su vozilom Hitne medicinske pomoci u pratnji lijecnika, a u Zracnoj luci preuzeli su je ceški lijecnici. Ženu u Ceškoj ocekuje nekoliko operacijskih zahvata, rekao je dr. Jovicic. (Hina)

Ceški autobus na vještacenju u Karlovcu

Autobus ceškog JH Busa koji se prevrnuo u noci s petka na subotu kod tunela Krpani na autocesti Zagreb - Split dopremljen je u Karlovac na vještacenje.

Informacije o tome što je utvrdeno i koji je konacni uzrok jezive nesrece još uvijek nisu poznati. Nisu još objavljene niti snimke nadzornih kamera koje ce pokazati kriticni trenutak.

Iako je od tragicnog prevrtanja u kojem je poginulo osam ceških državljana prošlo gotovo 38 sati, a uništeni autobus se nalazi u mirnom i, od ociju javnosti skrivenom okruženju HAK-ovog parkirališta u karlovackom predgradu Orlovac, strava se pogledom na njega gotovo još uvijek može opipati. (D. KUNDIC/NL)


Podijeli: Facebook Twiter