Otpuštanja u buzetskoj pivovari

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Buzecani s iznenadenjem i nevjericom prate otpuštanje radnika u Buzetskoj pivovari, istaknuo je na konferenciji za novinare Darko Kranjcic, predsjednik buzetskog HNS-a i oporbeni vijecnik koalicije HNS-HSU.

- Radnike se iznenadnim pozivom "prisiljava" potpisivati nekakve papire uz alternativnu mogucnost otkaza, cekanja ili premještanja u sestrinsku d.o.o. firmu sa znatno umanjenim primanjima. Vecina njih potvrdila nam je da nema socijalnog dijaloga izmedu uprave i radnika te da nisu obaviješteni o svojim pravima. Postavlja se pitanje jesu li radnici zašticeni te da li su otpušteni radnici dobili zakonski propisane otpremnine. Bio bi red da Bavaria Adria d.o.o. Zagreb, vlasnik BUP-a, objasni radnicima radi cega se bez socijalnog dijaloga otpuštaju i premještaju, istaknuo je Kranjcic.

Na pitanje koliko je radnika otpušteno ili premješteno, Kranjcic je rekao da nema preciznog podataka, ali se procjenjuje se da ih je desetak. Sugerirao je stoga radnicima da se sindikalno organiziraju jer samo na taj nacin mogu zaštititi svoja prava.

Kranjcic ovakav razvoj dogadaja smatra iznenadujucim s obzirom da je clan uprave Istarske pivovare na prosinackom susretu buzetskih gospodarstvenika sa županom izrazio zadovoljstvo što ih je Grad Buzet na javnom natjecaju prepoznao kao najpovoljnijeg ponudaca i partnera u realizaciji nove pivovare.

Grad Buzet i Gradsko vijece zaista su, istaknuo je Kranjcic, svoje užurbane aktivnosti usmjerili na ustupke s ciljem da Istarska pivovara po minimalnoj cijeni kupi 47.975 cetvornih metara gradskoj zemljišta u gospodarskoj zoni Mala Huba gdje planira izgradnju moderne pivovare vrijedne 30 milijuna eura.

- Gradska vlast treba upravi pivovare postaviti otvoreno pitanje: zašto mi vama ruku, a vi nama otpuštanje radnika, te zamoliti da prestane s otpuštanjem jer s izgradnjom nove moderne pivovare sigurno se otvaraju nova radna mjesta ili možda nije tako?, upitao je Kranjcic.

- Ovim putem još jednom izražavamo žaljenje za svakim izgubljenim radnim mjestom, naveo je u svojoj reakciji clan uprave pivovare Vjekoslav Osvatic. - Svih ovih godina nastojali smo sacuvati sva radna mjesta kojih je realno, s obzirom na kapacitete proizvodnje i prodaje, više nego što je ekonomski opravdano. Nakon što smo iscrpili sve interne resurse, a u razdoblju najvece krize koja se reflektira znacajnim padom tržišta piva, bili smo prisiljeni na odredena restrukturiranja kako bi optimalizirali našu proizvodnju.

- Na žalost, otpuštanja u BUP-u nisu jedina, ona se dogadaju i u drugim trgovackim društvima, kao i kod obrtnika, izjavio je gradonacelnik Valter Flego od kojeg smo takoder zatražili komentar. Upravo stoga, rekao je Flego, Grad Buzet je u prošloj i ovoj godini namijenio velika sredstva za programe poticaja gospodarstva. - U sklopu s tim projektima jednoglasno smo na Gradskom vijecu donijeli odluku o prodaji zemljišta Istarskoj pivovari za potrebe izgradnje nove pivovare i novog zapošljavanja, izjavio je Flego.


Podijeli: Facebook Twiter