Otpisali male vinogradare

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Prema trenutnim informacijama prvi put ove jeseni niti jedan veliki podrum u Istri nece otkupljivati grožde, barem ne u slobodnoj prodaji. Porecka Agrolaguna vino ce proizvoditi samo od svojeg grožda, jer im na rod dolaze novi nasadi, a zalihe vina su ocito pozamašne.

"Za sada nemamo namjeru otkupljivati grožde", rekao nam je Bruno Legovic, tehnicki direktor Agrolagune, poduzeca koje je lani otkupilo više od 70 vagona grožda sa šireg podrucja Poreca. Kome ce ove godine vinogradari prodati viškove?

Istravino, takoder u sastavu Agrokora kao i Agrolaguna, otkupit ce dva milijuna kilograma malvazije, ali iskljucivo od svojih kooperanata. Iste su kolicine preuzeli i lani. Crna grožda ne otkupljuju niti od kooperanata, jer se ona slabije prodaju od malvazije, iako imaju dobra crna vina, kaže enolog Istravina Slavko Krcmar.

Godina nije rodna, troškovi su veci, utrošeno je znatno više zaštitnih sredstava i radnih sati da bi nakon previše kiša i tuca isplivalo gorko pitanje - kome prodati teško odnjegovano grožde? Istarski vinogradari nemaju dovoljno kapaciteta za preradu cjelokupnog uroda.

Drugi je problem nedefinirana cijena grožda. Uobicajeno se ceka da veliki podrumi Istravino i Agrolaguna istaknu svoje cijene, a manji podrumari zatim povecaju cijenu za deset do 20 posto. No, buduci da Agrolaguna ne planira otkup, na istarskom podrucju ostaje jedino Istravino i veci privatni vinari. Na upit o tome koliko ce placati grožde kooperantima, Krcmar iz Istravina odgovara da ne žele obznaniti cijenu upravo zato što se privatnici vezuju na njih.

Lanjska je berba bila izuzetno rodna, a vec dvije recesijske godine bitno je smanjena potrošnja vina. Svima je ostalo zaliha više od planiranog. Kamo s novim groždem? Nije to ni hrvatska niti istarska specificnost, europsko je tržište zasiceno. (J. ORLIC)

VIŠE O OVOJ TEMI CITAJTE U TISKANOM IZDANJU.


Podijeli: Facebook Twiter