Otpis velikih dugova samo onima bez imovine

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Nedavno je započeo program otpisa dugova za najsiromašnije dužnike kojim država oprašta do 25 tisuća kuna dugova. Postupak traje do 2. travnja kada počinje drugi program otpisa dugova ili odgoda plaćanja dugova za one koji duguju određenim tvrtkama ili općinama/gradovima do 10 tisuća kuna, ako dužnicima mjesečna primanja ne prelaze 2.500 kuna za samca, odnosno 1.250 kuna po članu kućanstva.

Potom, sredinom godine, očekuje se da će početi i treći program otpisa dugova, za one koji duguju 30 i više tisuća kuna. Upravo taj program krije najviše nedoumica jer još nije otkriven u potpunosti, već se svako toliko otkriva neka nova pojedinost. Posljednji put je to se dogodilo kada su predstavnici Ministarstva pravosuđa na okruglom stolu predstavili prijedlog Zakona o stečaju potrošača.

Oduzimanjem imovine do namirenja duga

Dakle, sada oprost dugova mogu tražiti oni koji su 30. rujna 2014. bili u blokadi dužoj od 360 dana i ukupan im dug ne prelazi 35 tisuća kuna. Stečaj potrošača odnosit će se na one dužnike koji najmanje tri mjeseca nisu u stanju podmiriti svoje dugove veće od 30 tisuća kuna. No, mjera se tiče i onih koji obavljaju samostalnu djelatnost (odvjetnici, liječnici, profesionalni sportaši, djelatnici u kulturi…), a nemaju više od 20 vjerovnika te im dugovi ne prelaze 100 tisuća kuna.

Onaj tko sada traži otpis duga odlazi u Finu provjeriti ispunjava li uvjete te zatim podnosi zahtjev za otpis duga od svih dužnika. Kako će se provoditi stečaj potrošača? Ministar pravosuđa Orsat Miljenić najavio je da će se dužnici prvo pokušati nagoditi s vjerovnicima izvansudskim postupkom putem savjetovališta Financijske agencije (Fina) koja bi bila posrednik u sporazumu potrošača i vjerovnika. Tek ukoliko ne dođe do izvansudskog sporazuma slijedio bi postupak pred općinskim sudom koji bi se, nakon pripremnog ročišta, u konačnici odlučivalo o prijedlogu za oslobođenje dužnika od njegovih obveza, ali i oduzimanje imovine radi namirenja duga.

U svakom slučaju, da bi se plan podmirenja dugova prihvatio, moraju ga podržati vjerovnici koji "drže" više od polovice duga, no ostali vjerovnici ne smiju biti u lošijem položaju nego da tog plana nema. Tim planom će dužnik prenijeti imenovanom povjereniku da upravlja njegovom imovinom, odnosno unovčava je kako bi namirio vjerovnike. Dakle, bez povjerenika dužnik ne može raspolagati svojom imovinom. Ali, povjerenik će trebati voditi računa o dostojanstvu potrošača kojemu mora ostati dovoljno novca za namirenje osnovnih životnih potreba i troškova stanovanja.

Stečaj sa 480 kuna mjesečno

Osobni bankrot podrazumijeva rasprodaju imovine dužnika uz mogućnost zaštite pojedinih stvari od posebnog značaja, poput djedovine ili obiteljskog nakita.

Rok povrata duga može trajati od dvije do sedam godina, razdoblje u kojem dužnik živi na financijskom minimumu na način da ima na raspolaganju po 480 kuna za odraslog člana obitelji i po 320 kuna za dijete, mjesečno, koliko mu mora ostati, a sve ostalo odlazi na otplatu duga vjerovniku. (Paulo GREGOROVIĆ)

OPŠIRNIJE U TISKANOM IZDANJU


Podijeli: Facebook Twiter