Otpis duga za najugroženije, izmjene poreznog zakona

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Do sada je 12.500, od 75.000 građana koji ispunjavaju uvjete, dobilo potvrdu da ispunjavaju uvjete za otpis duga u sklopu mjere "Novi početak", izvijestio je u srijedu na sjednici Vlade premijer Zoran Milanović.

On je istaknuo da sve više jednica lokalne samouprave pristupa potpisivanju sporazuma o otpisu duga najugroženijim građanima koji su u blokadi više od godinu dana, navodeći posljednji primjer iz Istre u kojoj su sporazum potpisali svi gradovi. Naveo je da je u registru Fine trenutno 75 tisuća građana koji ispunjavaju uvjete za otpis duga kazavši kako je to velika brojka jer je na neki način riječ o 75 tisuća obitelji. Dodaje kako ta mjera nije recept za gospodarski rast niti jedne države, ali je, kaže, recept upravo za ono kako se i zove - za novi početak građanima koji su se našli u blokadi.

Izmjenama poreznog zakona želi se pomoći poduzetnicima

Vlada je prihvatila prijedlog izmjena Općeg poreznog zakona (OPZ), kojima se, po riječima ministra financija Borisa Lalovca, nastoji stvoriti predvidljivije i bolje uvjete za poslovanje poduzetnika.

Prema prijedlogu, Porezna uprava bi donosila obvezujuća mišljenja o poreznom tretmanu namjeravanih transakcija poreznog obveznika, koja se neće moći mijenjati tijekom transakcije. Time se, kaže ministar Lalovac, pridonosi predvidivosti postupanja poreznog tijela i pravnoj sigurnosti ulaganja. Predlaže se i uvođenje dužnosti banaka da na poseban zahtjev Ministarstvu financija dostave podatke o prometu svih kunskih i deviznih računa određenih osoba (pravnih, fizičkih koje obavljaju registriranu djelatnost obrta i slobodnih zanimanja te građana), osim podataka o prometu tekućih računa i štednih uloga, i u drugim rokovima, osim onih koji su već propisani OPZ-om. Uvode se i novine glede prava poreznih obveznika na ispravak porezne prijave. Prema prijedlogu, kada se u poreznom postupku utvrde nepravilnosti kod poreznog obveznika ili većeg broja poreznih obveznika, njih bi porezno tijelo pozvalo da u određenom roku isprave poreznu prijavu radi dobrovoljnog ispunjenja poreznih obveza. Ako porezni obveznik ne bi u ostavljenom roku ispravio prijavu, pokrenuo bi se postupak poreznog nadzora.

Ministarstvo financija također predlaže da porezno tijelo i obveznik mogu radi namirenja dospjelog poreznog duga sklopiti upravni ugovor. On bi se odnosio na namirenje poreznog duga u cijelosti ili djelomično i sklapao na rok ne dulji od dvije godine.

Prihvaćeni programi HAMAG BICRO-a za kreditiranje malih poduzetnika

Na sjednici su prihvaćeni kreditni programi "Mikrokreditiranje - prvi korak u poduzetništvo" i "Program poticanja ulaganja u vlasnički kapital inovativnih subjekata malog gospodarstva", Hrvatske agencije za malo gospodarstvo, inovacije i investicije (HAMAG BICRO). Cilj programa 'Mikrokreditiranje - prvi korak u poduzetništvo' odobravanje je mikro kredita novim trgovačkim društvima, obrtima te subjektima malog gospodarstva koji posluju do 24 mjeseca. Krediti su namijenjeni za ulaganja u osnovna i obrtna sredstva, pri čemu je udio u ukupnom iznosu kredita za osnovna sredstva najmanje 60, a za obrtna najmanje 40 posto. Najniži iznos kredita je 10 tisuća, a najviši 120 tisuća kuna.

Programom poticanja ulaganja u vlasnički kapital inovativnih subjekata malog gospodarstva, predviđeno je odobravanje dodatnih sredstava u obliku bespovratne potpore poduzetnicima čiji su potencijal prepoznali privatni ulagači. Korisnici su poduzetnici u ranoj fazi razvoja poslovanja koji će sredstva iskoristiti za daljnji razvoj i/ili komercijalizaciju inovativnog proizvoda ili usluge. Najniži iznos pojedinačne potpore je 50 tisuća, a najviši 200 tisuća kuna.

Vlada je na sjednici donijela odluku o utvrđivanju interesa države za izgradnju Regionalnog športsko-rekreacijskog i turističkog centra Platak. Temeljem odluke bit će izvlašteno deset katastarskih čestica (šuma) kojima su vlasnik Hrvatske šume za potrebe izgradnje sustava za zasnježivanje, skijaških staza i poligona za daskanje, žičara, građevina ugostiteljsko turističke namjene s kolibom za skijaše, akumulacije sa crpnom stanicom, te trafostanice i ostala infrastruktura. Na zatvorenom dijelu sjednice odobreno je Ministarstvu vanjskih i europskih poslova 400.000 eura za uplatu predujma naknade za rad Arbitražnog suda. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter