Otpadno ulje zacepljuje kanalizaciju

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

U sklopu priprema za turisticku sezonu, sekcija ugostitelja rovinjskog Udruženja obrtnika organizirala je instruktivnu sjednicu o provedbi zakona i propisa koji reguliraju ugostiteljstvo. Ponajprije, ugostitelji su doznali kako se poštuju obaveze zbrinjavanja otpadnih ulja, kojih se za sada drže samo hotelski objekti.

Od 180 rovinjskih ugostitelja i 70 ugostiteljskih objekata, tek je jedan ugradio mastolovac, uredaj koji sprjecava ulazak otpadnih ulja u kanalizacijski sustav. Odgovorni inženjer gradske kanalizacije Ognjen Pulic ugostiteljima je i putem fotografija predocio kakvi problemi nastaju zbog ispuštanja ulja, posebno u starom dijelu Rovinja, gdje je najveca koncentracija ugostiteljskih objekata.

Uz zakonsku obavezu ugradivanja mastolovca, ugostitelji mogu otpadno ulje zbrinuti putem Komunalnog servisa, koji ga otkupljuje. U svakom slucaju, na izlazu kanalizacije iz njihovih objekata ne bi smjelo biti više od 30 miligrama ulja po litri ispuštene tekucine, a kazne za kršenje tih propisa su od 150 do 700 tisuca kuna.

Slicna je situacija s implementacijom sustava za kontrolu ispravnosti hrane HACCP, koji je na snazi od pocetka prošle godine, ali poštuje se samo u hotelima, o cemu je govorio konzultant Davor Bajic. Do sada se tek 30-ak rovinjskih ugostitelja zanimalo za provedbu ovog sustava, a do kraja ga nije proveo ni jedan.


Podijeli: Facebook Twiter