Otpad zlata vrijedan

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Pivski cep, omot žvakace gume, iskrivljena ukosnica-gdje biste ih prvo smjestili? U smece, naravno prije pedantno i trendy razvrstano na papir, metal i plastiku? Jedno je sigurno, ako vidite ove predmete, svakodnevni trash, prezentirane pod nazivom "Golden Trash/Zlatni otpad" u starinskoj vitrini na prvome katu Gradske galerije, prvotni podsmjeh zamijenit ce divljenje- ovaj niz odbacenih sitnica izraden je od srebra, zlata i platine.

Švedski umjetnik Lars Torvaldsson poigrao se trivijalnošcu i konzumerizmom naših života, a rezultat je "duhovit hommage overloadu ili prekrcanosti beskrajnom kolicinom prezrenih predmeta bez kojih je svakodnevni život prakticno nezamisliv", kako ga u pratecem letku definira kustosica Maja Briski.

Osim otpadom, Torvaldsson se, u društvu nekoliko umjetnika i studenata likovnih akademija tijekom art radionice bavio i hladnim oružjem. Nadomak Labina, u Šumberu, kovacna radionica majstora ?anija Radovica na nekoliko je dana pretvorena u umjetnicku radionicu, a rezultat umjetnikove sklonosti pedagoškom radu, tradicionalnog zanata i razmjene znanja su sklopivi džepni noževi, takoder izloženi u galeriji.


Podijeli: Facebook Twiter