Otpad iz Duge Uvale ostavljen po livadama oko Raklja

Ilegalno odlagalište otpada nadomak Raklja (D. MEMEDOVIĆ)
Ilegalno odlagalište otpada nadomak Raklja (D. MEMEDOVIĆ)

Divlji deponiji zagađuju prirodu diljem Istre, a jedan od njih je na pitoresknom potezu prema Kalavojni, tek nekoliko minuta od Raklja koji su nam nažalost otkrili ne mještani, već turisti avanturisti koji već istražuju svaki kutak Istre.

- Ne mogu vjerovati što ljudi rade. Imate tako predivnu prirodu i zagaditi je na taj način, pa gdje vam je svijest i savjest", rekao nam je slovenski turist koji je biciklirajući Istrom s djevojkom krenuo put Kalavojne te istražujući skrenuli su na jedan puteljak, došli do nekadašnjih kamenoloma ( popularne kave) koji se, po svemu sudeći, pretvorio u pravi deponij.

Škovace "prešle" 10 kilometara

Plastične ležaljke za sunčanje, stolice, madraci, ostaci solarija za sunčanje, stari kauči, rastavljene fotelje, kolica za posluživanje pića, razbijena dječja kolica, wc školjka, automobilske gume, stari printeri, toneri, utičnice, vrećice koje sablasno lepršaju po vjetru, umjetno cvijeće koje se zakačilo na smreku, masu razbijenih boca, utičnice, prospekti i kartoline Duge Uvale ukazuju na to da je to "smeće" ostavština nekog ugostitelja iz Duge Uvale, koji je potegao čak do Kalavojne (dakle skoro 10 kilometara) kako bi odbacio stari inventar, jer tako je ipak jeftinije. Na otpadu smo zatekli i stare registre i račune, no obzirom na puno turističkih prospekata može se naslutit da je riječ o inventaru apartmana iz Duge Uvale. Jesu li to ostavili radnici ili vlasnici, nama još uvijek nepoznatog objekta, koji se po poratnim artiklima nalazi u Dugoj Uvali. Možda je to otpad koji su radnici Industrogradnje bacili kada su prije koji mjesec započeli s obnovom hotela Croatia i pratećih objekata ili jednostavno otpad koji je bacio netko koji se time bavi, ne znamo. A Istra kao atraktivna ekološka destinacija može ostati samo na - eko, ovo je postala realnost. Neke osobe jednostavno nije briga gdje će ostaviti svoj otpad, glavno da se više ne nalazi u njihovu dvorištu, pa dalje za njega neka brine neko drugi, ako ga je uopće briga.

Nemoguće je sve to kontrolirati

U Općini Marčana upoznati su sa situacijom, rekao nam je jučer pročelnik Zlatko Cetina kojeg je također kontaktirao revoltirani slovenski turist.

- Možemo pretpostaviti da dio tog otpada sigurno potječe iz Duge Uvale, što potvrđuje odbačena papirnata dokumentacija vezana uz poslovanje recepcije. Možemo pretpostaviti da je to odbacila Industrogradnja koja je sada u vlasništvu hotela ili netko od radnika. Mi ćemo zbrinuti negrađevinski otpad, a najgore je to što je većina odbačenog moglo biti bačeno u redovni kontejner. Osim toga, fizički ćemo zapriječiti ulaz vozilima na područje Belanovice, tako da će se sada ondje moći doći samo s biciklom ili pješice, rekao nam je Cetina napomenuvši da je na toj lokaciji već prethodno bila postavljena tabla, no budući da ondje dolaze sakupljači globalnog otpada - uzeli su nosač i vjerojatno ga -  prodali.

- Praktički je nemoguće to kontrolirati. Za tako nešto teret dokazivanja je na nama, a to je jalov posao. Ako se počinitelja ne zatekne na licu mjesta, teško je to dokazati. To što nešto piše u zakonu ili odlukama, ne znači puno. Sistem je tako postavljen da ako se ne može naći počinitelj, to mora zbrinuti Općina. Jeftinije je da mi pokupimo i platimo kamion nego platiti pravni postupak, požalio se Cetina.

Općina odvozi krupni otpad besplatno

- Što krupnog otpada tiče, svi naši građani mogu nazvati općinu Marčana i naše vozilo će donijeti to pokupiti i odvesti - besplatno, poručio je Cetina naglasivši da je problem u okrugu općine Marčana na kojoj ima oko 1000 nelegaliziranih zgrada, a kako to nisu stalni stanovnici, pri dolasku se mahom bave uređivanjem objekata, a otpad nemaju gdje deponirati. Prije nekoliko godina za otpad su bila organizirana prihvatna mjesta na teret Općine gdje su mještani mogli odlagati otpad, te je jednom tjedno dolazio kamion Metisa. Upravo je u tijeku zapošljavanje komunalnog redara, pa se nadam da će situacija biti pod kontrolom. Komunalne firme koje odnose otpad mi plaćamo, iz općinskog proračuna, što znači da u konačnici troškove podnose sami građani. Ako ne možeš držati stvari pod kontrolom, uvijek to platiš ovako ili onako, zaključio je Cetina. (Lara BAGAR, snimio Danilo MEMEDOVIĆ)

OPŠIRNIJE U TISKANOM IZDANJU


Podijeli: Facebook Twiter