Otpad će se sanirati iz preostale stečajne mase

Zakračunata vrata skladišta
Zakračunata vrata skladišta

U napuštenom pazinskom skladištu opasnog otpada tvrtke Ecooperativa u industrijskoj zoni Pazinka I. još se uvijek nalaze velike količine kojekakvog opasnog otpada. Dozvola za gospodarenje otpadom Ministarstva zaštite okoliša istekla im je 25. studenog, a skladište su još prije dvije godine prodali pazinskoj pekarskoj tvrtki Reginex, pa sada ostaje nejasno tko će sanirati nagomilani opasni otpad. Netko će ga već riješiti, kaže na prvu Emil Gržin, nekadašnji lovranski načelnik, koji prema sudskom registru još uvijek figurira kao član društva, premda sam kaže da je već tri godine umirovljen, a u firmi nije prisutan od 2009. godine.

Već optuživani za slična nedjela

- Firma je mrtva, u blokadi, praktički je u stečaju već godinu dana, samo što se već deset mjeseci čeka da država imenuje stečajnog upravitelja, kaže Gržin kojeg smo ponovno upitali tko je nadležan za zbrinjavanje preostalog otpada.

- Kada bude imenovan, za nj će biti nadležan stečajni upravitelj, a pretpostavljam da će se preostali otpad sanirati iz preostale stečajne mase, zaključuje Gržin.

Ecooperativa je prije godinu dana predala zahtjev za predstečajnom nagodbom koji je odbijen, a odonda pokušavaju proglasiti stečaj što se još nije zbilo. Radi se o tvrtki koja je dosad često bila optuživana za nepropisno zbrinjavanje opasnog otpada. Inspekcija zaštite okoliša tijekom nadzora 2014. i 2015. godine utvrdila je nepravilnosti u pazinskom skladištu te protiv tvrtke pokrenula tri upravna postupka i optužni prijedlog kod nadležnog prekršajnog suda po Zakonu o održivom gospodarenju otpadom koji je u postupku. Najpoznatiji slučaj bio je s početka svibnja 2015. godine kada je njihov kooperant na karlovačkom području u okoliš odbacio 88 kanti opasnog otpada. Zbog toga slučaja protiv tvrtke Ecooperativa i još četiri osobe u tijeku je kazneni postupak zbog ugrožavanja okoliša opasnim otpadom. Jedan od optuženih, tadašnji direktor Ecooperative Dragan Šepić, u međuvremenu je dokapitalizirao dotad jednostavnu tvrtku za zbrinjavanje (neopasnog) otpada Eko casa, dok je krajem svibnja 2015. osnovana tvrtka Biosolution sličnog područja poslovanja koju predstavlja Sanja Šepić. (Zapisao i snimio Anđelo DAGOSTIN)

OPŠIRNIJE U TISKANOM IZDANJU


Podijeli: Facebook Twiter