Otok ljubavi - komedija s porečkim štihom

Glavni glumci Ermin Bravo i Ariane Labed
Glavni glumci Ermin Bravo i Ariane Labed

Da je porečki otok Sveti Nikola već neko vrijeme mjesto pravog filmskog seta, poznato je mnogim Porečanima, jer se nemali broj mladih iz Poreča i svih krajeva Istre nedavno uključio u snimanje filma prihvativši uloge statista.

Naime, Poreč i otok Sv. Nikola krajem prošlog mjeseca dobili su čast biti mjestom snimanja filma "Otok ljubavi" poznate bosanskohercegovačke redateljice Jasmile Žbanić, jedne od najznačajnijih autorica europske kinematografije, dobitnice nagrade Zlatni medvjed na festivalu u Berlinu za najbolji film.

Ovaj put Žbanić snima komediju temeljenu na tekstu koji je napisala zajedno sa Aleksandrom Hemonom, svjetski poznatim piscem.

U središtu priče nalazi se obitelj Grebo koja svoj odmor planira provesti u Istri, na otoku Sv. Nikola. Devedeset posto snimanja odvija se na ovoj lokaciji, ali i u Poreču, Motovunu, Oprtlju. Glavne uloge tumače: Ermin Bravo, Ariane Labed, Ada Condeescu, Leon Lučev, Branka Petrić Fehmiu i Franco Nero.

Film su poduprli državni fondovi Hrvatske, Švicarske i Njemačke, kao i europski fond Eurimages i MEDIA program. Producenti filma su produkcija Živa iz Hrvatske, Komplizen film iz Njemačke, Okofilm iz Švicarske, te Deblokada iz Bosne i Hercegovine.

Sve ovo, ali i nadahnuti i pozitivni dojmovi domaćih sudionika i statista na ovom snimanju bili su više nego dovoljan motiv da se podrobnije upoznamo s detaljima ovog pravog velikog filmskog projekta koji se odvija u Poreču.

Naša je novinarska ekipa dobila posebnu priliku da zaviri na set, a kroz filmski svijet vodila nas je Amira Lekić, izvršna producentica. Trenutno se snimanje odvija na plaži desno od hotela na otoku gdje je za potrebe snimanja postavljena pozornica i beach bar, a stotinjak statista sluša upute Lee Delong, redateljice drugog plana.

Delong je američka glumica i redateljica sa pariškom adresom koja sa statistima komunicira na hrvatskom. Riječ je o pripremama za ključnu scenu u kojoj svi likovi u filmu dolaze u kontakt jedni s drugima.

- Posljednje četiri noći snimamo scene s hotelske terase. Naši glavni junaci, bračni par iz Sarajeva, dolazi u Istru na odmor. Priča se odvija na godišnjem odmoru, u odmaralištu. Ovo je jedna od najmasovnijih scena u kojoj pored glavnih glumaca sudjeluje jako puno statista iz Poreča, Pule, Rijeke.

Neki od njih su tijekom višemjesečnog castinga dobili priliku da se pojave i u manjim, ali za film vrlo značajnim ulogama. (V. HABEREITER; snimila J. PREKALJ)

CIJELI TEKST PROČITAJTE U TISKANOM IZDANJU.


Podijeli: Facebook Twiter