Otok-Geto-Azil središnja tema Sajma knjige

(N. LAZAREVIĆ)
(N. LAZAREVIĆ)

Sajam knjige u Istri, 21. po redu, održat će se od 3. do 13. prosinca u Domu hrvatskih branitelja.

Ovogodišnje izdanje s temom Otok-Geto-Azil otvara raspravu o novovremenoj getoizaciji slobode govora i slobode misli te o suvremenim pozicijama migranata, azila i azilanata, a otokom će se baviti i kao utopijskim mjestom i paradigmom poetičnog i literarnog prostora.

- Tako će se više nego ikada, nažalost, dotaknuti aktualnost trenutka. Kažemo nažalost, zbog onih koji hodaju i kojima su oči uprte u obećanu zemlju Europu kao mjesto utočišta i nade, a dočekuje ih Festung Europe najjači do sada. Europa je danas svojim novim poretkom postala otok, a s Lampedusom na jugu i zapadnobalkanskom rutom na istoku istovremeno mjesto utopije i distopije, navedeno je u najavi Sajma.

Kulturno-umjetnička scena grada Beograda predstavit će se kao poseban ovogodišnji regionalni program koji će se ostvariti kao žarišna tema Beograd čita.

Suradnja s kultnim pulskim festivalom Art & Music, koji od svog osnutka promovira glazbu i strip kao temeljne odrednice festivala, nametnula se vrlo prirodno i spontano. Kvalitetan glazbeni program i strip radionice u maniri Art & Musica uzbudljive su novosti ovogodišnjeg sajamskog izdanja. 

Nastavlja se i s promocijom strip-literature pa i ove godine posjetitelje očekuju promocije stripova i grafičkih novela te druženje s domaćim i inozemnim autorima stripa.

Poseban program za srednjoškolce sadržavat će razgovore s autorima, žive diskusije, obilaske sajamskih izložbi i filmski program - kino HRT-a. Bit će postavljen i poseban tematski štand s izborom knjiga, stripova, grafičkih novela i gramofonskih ploča za mlade.  

Sajam će okupiti niz hrvatskih i inozemnih književnika, strip-autora, znanstvenika i kulturologa koji će predstaviti svoja najnovija djela te na zadanu temu raspravljati literarno-poetski, filozofsko-antropološki, politički i pravno. (V. BEGIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter