Otok-Geto-Azil: Najaktualnija tema koju je Sajam ikada imao

Branimir Slijepčević, Magdalena Vodopija, Andrea Matošević i Emina Popović (N. LAZAREVIĆ)
Branimir Slijepčević, Magdalena Vodopija, Andrea Matošević i Emina Popović (N. LAZAREVIĆ)

Konferencija za novinare na kojoj je najavljeno 21. izdanje Sa(n)jma knjige u Istri koji će se održati u Domu hrvatskih branitelja i na brojnim drugim lokacijama od 3. do 13. prosinca s nultim danom posvećenim knjižničarima (2. prosinca) održana je u Castropoli.

- Ovogodišnja je tema aktualnija nego ikada. Otok-Geto-Azil je u biti najaktualnija tema koju je sajam ikada imao. Kada smo krenuli s tom temom i definirali je, nije se niti slutilo kako će eskalirati izbjeglička kriza, gdje Europa se pretvara u otok, geto, a istodobno je i azil. Temu smo definirali još u ožujku.

Stoga ćemo putem brojnih okruglih stolova, predstavljanja i gostovanja pisaca i drugih intelektualaca raspravljati o današnjem trenutku, ali i propitivati teme poput getoizacije, cenzure i autocenzure. Sajam je sada i više nego punoljetan, za nama su i pubertetski dani, i osvježili smo cjelokupni imidž zahvaljujući vizualnom identitetu Danijela Žeželja, kazala je direktorica Sajma Magdalena Vodopija.

Govoreći o brojkama Sajma, Vodopija je naglasila da će se održati 108 programa sa 146 autora - književnika, glazbenika, prevoditelja, izdavača, umjetnika, predavača, a 50 autora dolazi na Sajam sa svojim novim knjigama.

- Gostovat će autori koji su naši redoviti gosti, bit će tu novih imena, kao i autora koji nisu bili nekoliko godina s nama, a sada predstavljaju ovdje svoje nove knjige. Vrlo zanimljivi su i inozemni autori, stiže Terry Eagleton, jedan od najvećih teoretičara književnosti i kulture kojem su ove godine u Hrvatskoj prevedene i izdane dvije knjige, te poznati talijanski pisac i aktivist Erri De Luca kojeg su podržali intelektualci iz cijelog svijeta prilikom sudskog procesa na kojem mu se sudilo za verbalni delikt, a za koji je i nedavno oslobođen, kazala je Vodopija.

Na Sajam stiže i Jon Kalman Stefansson s Islanda, Jurij Viničuk i Oleksandr Irvanec iz Ukrajine, iz Njemačke dolazi Joachim Sartorius, iz Švicarske Lukas Barfuss, a iz Bih Namik Kabil.

Vodopija je navela da će i Miljenko Jergović predstaviti dvije svoje nove knjige o Sarajevu, Borivoj Radaković dolazi sa svojim novim romanom, a Željko Krušelj predstavit će knjigu o Poletu. Knjige će predstaviti i Puljani Andrea Matošević, Igor Duda i Jasna Žmak, Milan Rakovac premijerno predstavlja svoja "Izabrana djela", a Dragan Velikić je Pulu odabrao za hrvatsku premijeru romana "Islednik".

- U Gradskoj galeriji Pula prvoga dana Sajma otvorit će se izložba "Antun Motika - protostrip i karikature", organizirana u suradnji sa Zbirkom umjetnina grada Pule. Ova izložba prikazuje rane radove Antuna Motike, one netipične, gdje se bavi političkom karikaturom i ilustriranim knjigama, kazao je Andrea Matošević, koji je i osmislio ovu izložbu, ističući da je cilj izložbe bio povezati strip kao jedno od žarišnih tema Sajma kroz Motikin kritički pristup političkoj situaciji u kojoj je živio te grad Pulu.

Emina Popović predstavila je i ostale izložbe. Noć Stripa, manifestacija koja je nastavak lanjske programske koncepcije posvećene stripu, donosi izložbu "A5" i "Strip strasse maraton" gdje će sudjelovati mlada Ivana Pipal, slikarski duo iz Slovenije Beli sladoled, odnosno Miha Perne i Leon Zuodar, beogradski strip autor Boris Stanić te zagrebački umjetnik Miron Milić.

- Novi izložbeni prostor Sajma postat će i Augustov hram, gdje će biti postavljena izložba Ane Dane Beroš "Intermundia", što je u biti kustosko-istraživački projekt koji prikazuje slučaj Lampeduse kao metonimije suvremenih 'pritvorskih uvjeta' na ulazak u 'tvrđavu Europu'.

Branimir Slijepčević predstavio je program Art & Musica koji će se odvijati u sastavu Sajma, a koji je osmislio u suradnji s Dariom Marušićem.

Naveo je da je to hommage pulskoj underground sceni 90-ih, te da će u nekada kultnom klubu hotela Pula nastupiti Letu štuke, Miki Solus, Artan Lili i Lice Mista, uz mnoštvo programa u znaku stripa i glazbe. U Stripovskoj ulici održavat će se radionica stripa koju će voditi Petra Gardijan, mlada pulska strip autorica.

Magdalena Vodopija najavila je i sajamsku novost, program za srednjoškolce Book F(or)ever gdje će srednjoškolci s autorima Sajma, strip crtačima, glazbenicima i književnicima raspravljati o raznim temama kroz tematske cjeline Anti lektira, Pop poet, Tema dox i Strip Strasse uz vodstvo dvojca Emira Imamovića Pirkea i Kruna Lokotara.

Vodopija je istaknula i partnerstvo s HRT-om, tako da će srednjoškolci u jutarnjim terminima, a posjetitelji Sajma poslijepodne moći pratiti dokumentarne filmove te televizijske emisije iz bogate produkcije HRT-a.

Da će program Fellowship i ove godine biti vrlo bogat, potvrdila je Emina Popović, najavljujući brojne goste. Program će u velikoj mjeri obuhvatiti strip literaturu s posebnim osvrtom na grafičke novele. Sudjelovat će 20 umjetnika iz Francuske, Grčke, Ukrajine, Italije, Slovenije, Srbije i Hrvatske, a gostovat će između ostalih i poznati francuski strip crtači Benjamin Flao i Sylvain Coissard. (V. BEGIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter