Otočje Brijuni ugostit će gotovo 500 trkača

Detalj s utrke u organizaciji udruge Biseri Hrvatske
Detalj s utrke u organizaciji udruge Biseri Hrvatske

U nedjelju će se na Velikom Brijunu održati rekreativno-sportska manifestacija Brijuni Marathon prva takve vrste na otoku. Trčat će se stazama duljine 8, 14 i 42 kilometra, a organizatori utrka su udruga Biseri Hrvatske i Javna ustanova Nacionalni park Brijuni..

Posjetitelji će tog dana na Veliki Brijun moći na otok  ići brodom koji će kretati u 11.30 i 13.30 sati, a vratiti se onima u 14, 15, 16 i 17.30 sati. Cijena povratne karte iznosi 25 kuna, a iz izletničke poslovnice NP Brijuni napominju kako bi bilo uputno rezervirati ju ranije. To se može učiniti pozivom na telefonske brojeve poslovnice 052/525-882 i 525-883. U nedjelju za posjetitelje Velikog Brijuna neće biti organiziranih izleta. Moći će otokom šetati, voziti se iznajmljenim biciklom te okrijepiti se u ugostiteljskim objektima.

Start utrka je u deset sati. Prema riječima organizatora Željka Konosića, inače predsjednika udruge Biseri Hrvatske, za natjecanje se prijavilo 450 trkača, među kojima prevladavaju slovenski državljani. Nekolicina će, kaže, noćiti na otoku, dok će ostali stići brodom koji će iz Fažane krenuti u 9 sati. S brodom koji će krenuti u 10 sati, na otok će stići djeca i roditelji iz pulske sportske udruge Pčelica za koje je, doznajemo do predsjednika, predviđena i kratka utrka od stotinjak metara, a startati će oko 10.30 sati.

- Prvi projekt s kojim smo i započeli djelovanje udruge Biseri Hrvatske 2008. godine bila je organizacija Stonmarathona na Pelješcu, a potom ga redovito provodimo svake godine. Udruga je osnovana s ciljem promicanja, razvoja i unapređenja hrvatske prirodne i kulturne baštine kroz razna sportska natjecanja i manifestacije. Osnivači su sportaši, od kojih većina ima zapažene rezultate na državnoj razini. Budući da smo u potpuno novoj sredini, zasad smo zadovoljni organizacijom maratona na Brijunima, a posebno odazivom natjecatelja. Namjera nam je organizirati ga ovdje i narednih godina, najavio je organizator Konosić.

Prijave su zatvorene, a za onu od osam kilometara, takozvanu FunRun, prijavljeno je 107 trkača. Najviše je, čak 283, prijavljeno za 14-kilometarsku utrku, dok će maraton od 42 kilometra trčati 69 natjecatelja. Pojedinačna prijava za najkraću utrku iznosila je 190 kuna (25 eura), a grupna, od minimalno deset osoba, iznosila je 170 kuna (23 eura). Za sudjelovanje u 14 kilometara dugoj stazi trebalo je platiti 230 kuna (30 eura) ili grupno 210 kuna (28 eura). Maratonci su platili startninu 230 kuna (38 eura), a za grupu to je bilo 270 kuna (35 eura).

U cijenu startnine uključen je prijevoz brodom iz Fažane do Velikog Brijuna i natrag, ulaz u nacionalni park, startni broj, sportska majica za trčanje, sportska torba, medalja Brijuna Marathon, okrjepa duž staze i na cilju te osiguranje. Podizanje startnih brojeva će biti u multimedijalnom centru u Fažani, u subotu od 14 do 20 sati, a u nedjelju od 6.30 do 8.30 sati.

Za osvajanje prvog mjesta u maratonu, dakle 42 kilometara dugoj stazi, natjecatelj će dobiti pehar te poklon - vikend na moru za dvije osobe i nagradu sponzora Decathlon. Za drugo i treće mjesto spremni su pehari te nagrada sponzora. U utrci na 14 kilometara, troje prvoplasiranih u klasi muškaraca i žena, očekuju pehari i praktične nagrade sponzora, a iste su nagrade i za one koji ostvare najbolje rezultate u utrci na osam kilometara. U slučaju kiše, utrke se neće otkazivati, doznajemo od organizatora. (S. ROJNIĆ SINKOVIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter