Otocan i Damijanic procelnici novih odjela

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Od 4. prosinca na mjesto v.d. procelnika dva nova županijska odjela (odluku o njima su vijecnici donijeli 9. studenog) stupaju Oriano Otocan, i to onog za medunarodnu suradnju i europske integracije, i Alen Damijanic za odjel za gospodarstvo. Imenovani su do raspisivanja javnog natjecaja za procelnike.

Otocan je bio clan Županijskog poglavarstva zadužen upravo za medunarodnu suradnju i europske integracije koji je od 2005. tu dužnost obavljao profesionalno. Nakon što je odredbama zakona nakon lokalnih izbora poglavarstvo ukinuto, on je, kao i bivši podžupani, dobio rješenje o pravu da šest mjeseci ili do novog zaposlenja prima svoju prosjecnu placu u zadnjih godinu dana, ali je nastavio i raditi iste poslove. Taj diplomirani ekonomist nema položen strucni ispit, što mora uciniti u roku od godinu dana od trenutka stupanja na dužnost.

Damijanic je kratko vrijeme u prošlom sazivu Županijske skupštine bio vijecnik izabran na listi HNS-Zeleni-LS-HSLS-HSS. Taj je pulski HNS-ovac ekonomist koji ima položen državni strucni ispit te je do ovog imenovanja bio pomocnik procelnika županijskog odjela za održivi razvoj.

Za procelnika odjela za talijansku nacionalnu zajednicu i druge etnicke skupine župan je produžio ovlaštenje Sergiu Bernichu. Bivši podžupan iz redova talijanske zajednice je to radio na temelju ovlaštenja Županijskog poglavarstva iz veljace 2007. Inace, taj županijski odjel nema procelnika od svibnja 2006. kada je otišao Fabrizio Radin. Bernich je ucitelj, ima srednju strucnu spremu i više od 36 godina radnog staža te nema položen državni ispit. Nakon isteka mandata zamjenika župana rekao nam je da je na raspolaganju Županiji ako ga trebaju.

Županovo rješenje stiglo je nakon što je, kako piše u obrazloženju odluke, utvrdeno da sukladno Ustavnom zakonu o pravima nacionalnih manjina nije ostvarena zastupljenost odredenog broja pripadnika manjina. Inace, na temelju dosadašnjih iskustava, upitno je koliko uopce ima posla u ovom županijskom odjelu. Dosad ga je Bernich obavljao uz poslove podžupana, što je sada funkcija Viviane Benussi, a prije toga je ovlaštenje imao Miodrag Cerina, procelnik kabineta župana.


Podijeli: Facebook Twiter