Otmjeno pijanističko putovanje

Tatiana Šverko i Leonardo Angelini (V. B.)
Tatiana Šverko i Leonardo Angelini (V. B.)

Dugotrajnim aplauzom oduševljene publike priveden je kraju koncert klavirskog dua Tatiana Šverko i Leonardo Angelini, koji je upriličen u crkvi sv. Franje u petak navečer, a u sastavu koncertnog programa "Pulski glazbenici Puli".

Dugogodišnja suradnja

Pulska pijanistica Tatiana Šverko, inače i umjetnička ravnateljica glazbenih radionica Arena International i rimski pijanist Leonardo Angelini počeli su surađivati prije točno 20 godina, kada su pohađali poslijediplomski studij na akademiji Sv. Cecilija u Portogruaru.

Od tada, osim što su se posvetili pojedinačnim karijerama, kako onim solističkim, tako i nastupima s orkestrom, komornoj karijeri i onoj didaktičkoj, često nastupaju zajedno promičući istarsku, ali i talijansku glazbu, kao i partiture svjetski poznatih umjetnika.

Nedavno su priredili seriju koncerata u Njemačkoj, a taj su repertoar predstavili i pulskoj publici. Njihov nastup karakterizira temperament, strast, velika komunikativnost, gdje, kako je i njemačka stručna kritika istaknula, energično sviranje kombiniraju romantičnim pasažima i strastvenim, uzbudljivim staccatom.

Nastup je počeo tehnički zahtjevnim Dvorakovim "Slavenskim plesovima", budući da je naziv koncerta bio "Između harmonija i folklora – otmjeno pijanističko putovanje u svijetu europskih plesova". Ovdje je došla do izražaja njihova tehnička pripremljenost, a zatim je uslijedio Griegov "Norske Danser", također zahtjevno djelo, gdje je posebno bogata i razvedena kontrapunktna linija.

Istarski skladatelji

Nježne note Mendelssohna-Bartoldyja zvučale su gotovo pa čarobno u izvedbi ovih umjetnika, a zatim je uslijedila Petrassijeva "Siciliana e Marcia", da bi završnica bila u znaku istarskih autora – "Tri slike" Đeni Dekleva Radaković i naposljetku neizostavnog Smareglie i "Leonore".

Ovi umjetnici zajedno zvuče vrlo skladno i uigrano, što je iz nastupa u nastup vidljivo i zorno. Pulskoj su publici predstavili zanimljiv odabir autora, što je ona znala itekako prepoznati i nagraditi. (Vanesa BEGIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter