Otmičaru iz Đurđevca prijava za pokušaj ubojstva

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Đurđevački otmičar Zdravko Kenđelić, koji je jučer uhićen nakon što ga je policija pratila od Koprivnice do Zagreba, osim zbog "protupravnog oduzimanja slobode" prijavljen je i za pokušaj teškog ubojstva, prijetnje i nedozvoljenog posjedovanja te nabavku oružja, a tužiteljstvo bi poslijepodne trebalo odlučiti hoće li od suda tražiti da ga se zadrži u istražnom zatvoru.

Sve okolnosti otmice i uhićenja danas su detaljno opisali čelnici koprivničko-križevačke policije. Načelnik postaje u Đurđevcu Krunoslav Karas kazao je da je u ponedjeljak ujutro iz lokalnog trgovačkog centra javljeno o prijetnji vatrenim oružjem tamošnjem zaštitaru koji je osumnjičenika uhvatio u krađi sapuna.

Policija je ubrzo otkrila da se radi o Zdravku Kenđeliću i krenula u potragu, a pronašla ga je na njegovoj adresi oko 18.40 sati. Kada su službenici povikali "stoj policija", Kenđelić je prema njima odmah ispalio nekoliko hitaca iz pištolja. Policajci su uzvratili pucnjavom, a u vatrenom okršaju nije bilo ozlijeđenih. Odmah potom Kenđelić se dao u bijeg.

Baš u to vrijeme svojoj kući, u automobilu peugeot prilazila je 39-godišnjakinja. Tu situaciju iskoristio je bjegunac koji je zaprijetio vozačici pa su se zajedno u njenom automobilu uputili u nepoznatom smjeru.

Od tog trenutka, priča načelnik Karas, aktivirano je sve raspoloživo ljudstvo PU koprivničko-križevačke te susjednih policijskih uprava, a u pomoć su pozvani pripadnici Antiterorističke jedinice Lučko te policijski helikopter.

Voditelj službe kriminalističke policije PU koprivničko-križevačke Romano Vaupotić kazao je kako su nakon nekog vremena došli do saznanja da se bjegunac nalazi u nekoj od klijeti između Đurđevca i Koprivnice. Zbog mraka, odnosno mogućnosti da budu iznenada napadnuti, policijski službenici nisu se dali u pretraživanje objekata. U jutarnjim satima vozilo za kojim su tragali uočeno je na području Koprivnice.

"Od tog trenutka pa sve do uhićenja u zagrebačkoj Slavonskoj aveniji, pratili smo automobil, odnosno osumnjičenog i 39-godišnjakinju koja je upravljala vozilom. Čak u četiri navrata donosili smo odluku o djelovanju, ali smo odustali jer bi time bili ugroženi životi" priča Vaupotić. Tek im se u Zagrebu pružila najbolja prilika za uhićenje osumnjičenika.

Oko 8.20 sati, u Slavonskoj aveniji, brzom akcijom pripadnika Antiterorističke jedinice, otmičar je svladan, a 39-godišnjakinja oslobođena. Prilikom uhićenja nije bilo ozlijeđenih.

Na novinarski upit je li Kenđelić doista u Njemačkoj izdržavao zatvorsku kaznu zbog ubojstva, Vaupotić je odgovorio kako je osumnjičenik 2010. godine deportiran iz te države.

"Prilikom predaje na zagrebačkom aerodromu, njemački službenici nisu nam rekli zašto je Kenđelić deportiran, jer to nisu bili dužni. No u razgovoru s osumnjičenikom, on nam je kazao da je tamo izdržavao zatvorsku kaznu jer je počinio kazneno djelo protiv života i tijela", rekao je Vaupotić.


Podijeli: Facebook Twiter