"Otmica Europe" Roberta Paulette

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Evo jednog sasvim drugacijeg Paulette, ponovno slikara, i dalje bijesnog na ravnodušnost - tako bismo ukratko mogli predstaviti izložbu "Otmica Europe" kojom se u galeriji Zuccato predstavio pulski akademski slikar Robert Pauletta, a otvorio ju je u cetvrtak navecer povjesnicar umjetnosti Mladen Lucic.

Pauletta je dosljedan promjenama u likovnom izrazu, rekao je Lucic, a umjetnikovi prijašnji radovi koji su odražavali intimna stanja autora, vrlo sugestivno komentirajuci neetricnost, nemoralnost i korupciju u društvu, na koje svaki normalan covjek mora reagirati nelagodom, stvarali su mu, rekao je Lucic, osjecaj tjeskobe.

"Ove slike, koje su i hommage pop artu, ne stvaraju nelagodu jer nisu šokantnije od novinskih fotografija, ne provociraju sram što živimo u takvom svijetu kao raniji radovi. Neugodno nam samo može biti zbog naše kolektivne pasivnosti, jer ne cinimo ništa da se to promijeni", rekao je Lucic.

Pozivajuci okupljene da razgledaju izložbu, Pauletta je rekao da je društvena stvarnost intrigantnija i šokantnija nego što to umjetnik može izraziti.

Podsjetimo li se na prethodni Paulettin ciklus jumbo plakata, pogotovo na "Ponos i predrasude", potom politicku akciju "The end" pa provokativno propitivanje smisla "Jeste li zaista suvremeni/a umjetnik/ca", onda su radovi kojima se autor predstavio u Zuccatu vec na prvi pogled drasticna promjena stila i izraza.

Mitološka prica otmice Europe ima nebrojene inacice u literaturi i likovnoj umjetnosti, a u podlozi doslovnosti Paulettinog ciklusa oni koji žive otvorenim ocima i ušima, koji nemaju povez preko usta, mogu naci parabolu potrage za identitetom ili izgubljenim osjetilima za dešifriranje vanjskih podražaja zbog cega nepodnošljivo lako živimo u ravnodušnosti.

Paulettina izložba ostaje otvorena u Zuccatu do 19. lipnja (Napisala i snimila Sniježana MATEJCIC)


Podijeli: Facebook Twiter