Otmica Ethiopian Airlinesa: Kopilot zatražio azil

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Kopilot koji je u ponedjeljak oteo zrakoplov Ethiopian Airlinesa i prizemljio ga u Ženevi zatražio je politički azil u Švicarskoj, objavila je tamošnja policija.

Kopilot nije bio naoružan, a kontrolu nad zrakoplovom preuzeo je pošto je pilot otišao na zahod, a on se zaključao u kokpitu. Kad je prizemljio letjelicu na ženevski aerodrom, napustio je zrakoplov spustivši se užetom kroz prozor kokpita. Posada i putnici ni u jednom trenutku nisu bili u opasnosti, rekao je glasnogovornik ženevske policije Pierre Grangean.

"Nakon slijetanja kopilot je izašao iz kokpita i dotrčao do policije i viknuo 'ja sam otmičar'. Rekao je da nije siguran u svojoj zemlji i da traži politički azil", Grangean. 

Let ET702 poletio je iz etiopskog glavnog grada Adis Abebe u nedjelju navečer i krenuo prema Rimu. Otet je oko 4.30 ujutro iznad Italije. U Ženevu je sletio koju minutu nakon šest ujutro. 

Kopilot je sam putem transpondera signalizirao kontroli leta u Ženevi da je zrakoplov otet i zatražio da mu se omogući slijetanje i dolijevanje goriva. Tada još, međutim, nije javio da je on otmičar i da se namjerava predati. Do Ženeve su ga dopratila dva talijanska eurofightera. 

U zrakoplovu su bila 193 putnika, među kojima 140 talijanskih državljana, koji uopće nisu znali da su oteti. Kopilot, rođen 1983. godine, odveden je u pritvor, a za otmicu maksimalno može dobiti 20 godina zatvora.

Etiopske vlasti zasad se nisu oglasile. Ženevski aerodrom je tijekom prijepodneva nekoliko sati bio zatvoren za promet, a letovi su potom nastavljeni. (Hina/Reuters)


Podijeli: Facebook Twiter