Otkupna nagrada Zavičajnog muzeja Rovinj Silvu Šariću


U subotu navečer, u Zavičajnom muzeju grada Rovinja otvorena je 63. Likovna kolonija Rovinj koja je, simbolike radi dopišimo i to, okupila i jednak broj izlagača. Ocjenjivački je žiri, u sastavu Željko Marciuš, povjesničar umjetnosti i viši kustos Muzeja moderne umjetnosti iz Zagreba, Branka Benčić, povjesničarka umjetnosti iz Pule i Korana Litvay, također povjesničarka umjetnosti iz Zagreba, odlučio da se nagradi pet autora.

Pravo na samostalnu izložbu u maloj galeriji Zavičajnog muzeja Rovinj dobila je umjetnica Lada Luketić jer je, po mišljenju žirija "napravila odmak u vlastitim slikarskim vizualizacijama u kojima verbalno i vizualno smiruje i uravnotežuje u zrelijem izrazu". Nataša Ljubetić Tomić, također je dobila pravo na samostalno izložbu pošto je ocjenjivački sud smatrao da "umjetnica propituje teme visoke i niske kulture u estetiziranom izrazu koji je podjednako spektakularan i distopičan u tradicijama popularne kulture".

Dvjema damama i umjetnicama, u "osvajanju" samostalne izložbe pridružio se i Alen Floričić, za kojeg je u obrazloženju dodjele nagrade žiri ustvrdio kako "ponavljajući uzorak (patern) i redukcije u radovima spaja tradicije nove geometrije i organskih oblika, odnosa umjetnosti, geometrije i znanosti".

Otkupna nagrada Zavičajnog muzeja grada Rovinja pripala je Silvu Šariću (dosljedan je u ispitivanju odnosa svjetlosti i sjene u instalacijama u prostoru koje sprovodi putem koncepta i dokumenta), a Počasna nagrada "Batana", Marijanu Molnaru, za kvalitetan i angažiran rad u radu koji temeljen ljudske slobode, prava i jednakosti dovodi u kontekst suvremenog post tranzicijskog realiteta.

Tijekom iščekivanja imena ovogodišnjih laureta koje je, nakon riječi dobrodošlice publici i umjetnicima uputila ravnateljica Muzeja, prof. Marija Smolica ali i nastupa mlade flautistice Raše Vizek, objavio viši kustos Muzeja Dario Sošić, na ovogodišnjoj su se Likovnoj koloniji slučajno ili namjerno dogodila i dva, nazovimo to tako umjetničkim rječnikom performansa. Prvo, publika je zaboravila pljeskom ispratiti objavljena imena, odnosno ni jedan se od pet autora nije se pojavio na otvaranju Likovne kolonije.

I to je bilo više no dovoljno da se pojavi upitnik nad glavama i pokrenu pitanja- radi li se o možebitnom kolektivnom bojkotu umjetnika ( a zašto onda izlažu na koloniji), apsurdnoj slučajnosti ili nečem trećem, primjerice nesnosnim vrućinama od kojih se ne da živjeti, misliti a sad će biti ni preuzeti nagrade?

Upravo, zbog jednog od ta tri razloga (a može biti i da je nešto četvrto po srijedi) i prvi su ljudi grada - gradonačelnik Rovinja Giovanni Sponza i dogradonačelnici William Uljanić i Marino Buddicin ostali besposleni. Nisu naime, imali kome stisnuti ruku niti uručiti nagradu. S druge strane, ono što veseli jest činjenica da oni koji su osnivali Likovnu koloniju, poput Bruna Mascarellija i Marčela Brajnovića, još imaju srca, ljubavi i snage da se odazovu ovom i danas, posebno značajnom likovnom događaju.

I to ne samo svojim djelima, već i nazočnošću. Koja je djela ocjenjivački sud nagradio, kao i sva ostala izložena djela publika ima prilike vidjeti do 12. kolovoza. (Nina ORLOVIĆ RADIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter