Otkupljuju vlastite parcele?

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Opcina Barban prošlog je mjeseca objavila javni natjecaj za prodaju nekretnina na podrucju katastarskih opcina Barban, Gocan i Šajini iako, bar prema podacima iz digitalnih zemljišnih knjiga Ministarstva pravosuda, pojedine nekretnine nisu u njezinom stopostotnom vlasništvu. Radi se o gradevinskim zemljištima cija ukupna pocetna cijena iznosi oko sedam milijuna kuna.

Gradevinsko zemljište u katastarskoj opcini Šajini, naime, dijelom je u vlasništvu Martina Bullicha. Rijec je o osam parcela koje se prodaju zajedno, a na kojima Opcina vlasništvo dijeli s privatnom osobom, ciji je udio doduše bitno manji od Opcinskog. Pojašnjenje smo zatražili od procelnika Opcine Barban Alda Osipa.

"Ne dolazi u obzir da Opcina prodaje nekretnine koje nisu u cistom vlasništvu. Prodajemo samo svoje udjele", rekao je Osip. Pojasnio je da odredenih problema ima, kao i u cijeloj Istri, jer nekad se ljudi nisu upisivali kao vlasnici vec se vlasništvo prenosilo usmenim putem. Medutim, ne postoji nikakva zapreka da se vlasništvo dokazuje na sudu, što mnogi i cine. No, ima i onih, nastavio je Osip, što se ne pojavljuju na ostavinskim raspravama.

Opcina Barban u nekoliko je navrata u posljednje dvije godine raspisivala natjecaj upravo za ta gradevinska zemljišta, a sredinom 2007. opcinska uprava otkrila je da u opcini, prvenstveno u selu Rojnici, ima velik broj starih napuštenih parcela i kuca te je raspisala javni natjecaj za njihovu prodaju. Mještani Rojnica kazali su nam da vecina od njih s Opcinom vodi nekakav spor, odnosno moraju otkupljivati parcele koje su u njihovom posjedu vec godinama, no nikad nisu postavljali pitanje vlasništva.

"Vlasništvo se predavalo usmenim putem, tada nije bilo knjiga", kazala nam je jedna mještanka. Njezin susjed nam je rekao da je sve parcele koje pocetkom 90-ih nisu uknjižene Opcina proglasila svojima. "Neki su umrli, nasljednici ne žive u selu pa ni ne znaju što se dogada, stoga mnoga privatna zemljišta odlaze u ruke Opcine", rekao je mještanin.


Podijeli: Facebook Twiter