Otkupljene dvije ponudbene dokumentacije za Muzil

Muzil (N. LAZAREVIĆ)
Muzil (N. LAZAREVIĆ)

Državni ured za upravljanje državnom imovinom (DUUDI) potvrdio je medijima kako su do početka veljače otkupljene dvije ponudbene dokumentacije za realizaciju razvojnog projekta Muzil u Puli. Natječaj na kojem se investitori mogu nadmetati svojim ponudom istječe za tjedan dana, a tada će DUUDI upoznati javnost s neobavezujućim ponudama, budu li one podnesene.

Prvobitni plan Državnog ureda, koji je natječaj raspisao 6. studenog prošle godina, bio je da se ponude sakupe u roku od mjesec dana, ali je rok pomaknut na 8. veljače zbog traženja zainteresiranih investitora. Moguće je da se rok i produlji, ali o tome bi odluku trebala donijeti Vlada premijera Tihomira Oreškovića.

Vrijednost investicije samo u turističkom dijelu procjenjuje se od 150 do 200 milijuna eura, a sve bi se trebalo provesti po uzoru na proces pronalaženja investitora za realizaciju kompleksa Kupari.

To znači da bi i Muzil trebao biti realiziran osnivanjem prava građenja na katastarskim česticama na kojima, prema važećim prostornim planovima, bude predviđena izgradnja, obnova ili rekonstrukcija na rok od 99 godina, osnivanjem prava služnosti (pravu plodouživanja) na katastarskim česticama na kojima ne bude predviđena izgradnja, obnova ili rekonstrukcija na rok od 99 godina, i raspisom javnog natječaja za dodjelu koncesije na pomorskom dobru prema posebnom propisu i sukladno važećim prostornim planovima.

Nedavno se pojavila i neslužbena informacija da je jedan od interesenata za ulaganje u Muzil i američka tvrtka G2 Investment group. Ta kompanija je namjere za ulaganje u Istru objelodanila je još u lipnju 2010. godine na sastanku predsjednika uprave te tvrtke J. Todda Morleya s tadašnjom premijerkom Jadrankom Kosor, na kojem je bilo riječi o izgradnji turističkih, stambenih i sportskih objekata u Istarskoj županiji.

Bivši vojni kompleks Muzil predan je Agenciji za upravljanje državnom imovinom kao neperspektivna vojna imovina još 26. rujna 2011. godine. Natječajem koji je u tijeku planira se pronaći investitor koji će na Muzilu sagraditi turistički resort s najviše 2.270 kreveta, kompleks plaža i golf igralište s 18 rupa. Planirana je i marina s 380 vezova, javna garaža, kongresni centar te nekoliko objekata mješovite namjene. (D. GRAKALIĆ, Hina)


Podijeli: Facebook Twiter