Otkup mlijeka kojemu je pala razina aflatoksina

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Ministarstvo poljoprivrede danas je izvijestilo da je u sklopu akcijskog plana za rješavanje problema mliječnog sektora u otkup vraćeno 47 posto ukupnih količina mlijeka obuhvaćenih planom, a u kojima je razina aflatoksina pala na dozvoljene razine.

Mljekare su nastavile s prikupljanjem mlijeka s farmi odvozom u bioplinska postrojenja te je od 26. veljače zaključno s jučerašnjim danom, 11. ožujka, prikupljeno 952.676 litara mlijeka, navodi se u priopćenju Ministarstva.

Proizvođače mlijeka koji su koristili zamjensku stočnu hranu i mikofiksatore mljekare su vratile u otkup mlijeka jer je kod njih razina aflatoksina u mlijeku pala na dozvoljene razine. Tako su u otkup na dnevnoj razini vraćene 740.572 litre zdravstveno ispravnog mlijeka dnevno, ističu iz Ministarstva.

Po podacima koje iznose, veterinarska inspekcija uzela je uzorke mlijeka s 493 gospodarstva, a negativni nalazi na aflatoksin utvrđeni su u 161 uzorku te je toliko gospodarstava vraćeno u otkup.

U Ministarstvu navode i da je od 9. veljače do 8. ožujka granična veterinarska inspekcija službeno uzorkovala 341 pošiljku uvoznog mlijeka i mliječnih proizvoda, a uzeto je 396 uzoraka (kod pojedinih pošiljaka uzeto više službenih uzoraka).

Za 308 pošiljaka poznat je rezultat laboratorijskih pretraga te je do sada ukupno utvrđeno 26 pozitivnih rezultata na aflatoksin u mlijeku.

Uzorkovano je mlijeko iz 13 zemalja, odnosno iz 44 objekata.

Nesukladnost je za sada utvrđena u pošiljkama mlijeka iz dvije zemlje (Mađarska i Bosna i Hercegovina), to je mlijeko povučeno iz uvoza i distribucije te se ne nalazi na policama trgovina u Hrvatskoj. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter