Otkup državnog zemljišta - stižu prigovori

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Iako je procedura daleko od okoncanja, na postupak zakupa i kupoprodaje poljoprivrednog zemljišta u vlasništvu države koji je proveo Grad Pula i dalje stižu prigovori. O tome su sinoc raspravljali i gradski vijecnici, a potom ce i nadležni u Ministarstvu poljoprivrede. Izdaju li suglasnost na predloženu listu, u Gradu ce pripremiti pojedinacne ugovore sa zakupcima i kupcima državnog poljoprivrednog zemljišta, o cemu završno mišljenje mora dati i Županijsko državno odvjetništvo.

No, u našu je redakciju, nakon dvoje nezadovoljnih poljoprivrednika, stigao i treci, Laslo Juhas, koji je, kako nam je rekao, ne samo usmeno uputio prigovor na natjecaj, vec je prošlog tjedna i protokolirao prigovor u pisarnici Grada Pule te ga uputio i na adresu Ministarstva poljoprivrede.

- Prigovor sam uložio zbog nacina na koji je povjerenstvo za prodaju poljoprivrednog zemljišta vodilo natjecaj 3. i 4. ožujka u prostorijama gradske palace, odnosno zbog niza propusta koji su ucinjeni i kojima su svjedocili prisutni ponuditelji, uglavnom poljoprivrednici, rekao nam je Juhas.

U prigovoru koji nam je dostavio piše da prilikom uvodnog otvaranja natjecaja nikome nije bilo dozvoljeno postavljanje pitanja i primjedbi, da se prilikom otvaranja ponuda tek na inzistiranje prisutnih pocelo u zapisnik unositi tko se uopce natjece za koju cesticu, ne bi li se ponuditelji mogli upoznati s podatkom koliko je zainteresiranih za pojedinu parcelu. Usto, na otvaranju ponuda prisutni nisu bili upoznati s iznosom ijedne ponude, iako su one morale biti javne, ne bi li bila izabrana najpovoljnija i odmah unesena u zapisnik, u skladu s propisanim pravilima nadmetanja.

- Ništa nije javno uneseno u zapisnik nit' je bilo javnog nadmetanja. Na pitanje jednog ovjerovitelja zapisnika, izabranog medu prisutnima, treba li ostati i nadgledati izabiranje najpovoljnije ponude za ponudene parcele, što je, ponavljam, moralo biti javno, receno mu je da ce to potrajati dugo u noc i neka slobodno ode kuci te da ce povjerenstvo samo odabrati najpovoljnije ponude te tek sutradan upoznati prisutne i ovjerovitelje zapisnika s rezultatima, tvrdi Juhas.

Iz toga, kaže, proizlazi da je svatko mogao preko noci korigirati bilo koju ponudu, jer prisutni nisu bili upoznati ni s jednim sadržajem i iznosom ponude, a i nije bilo nikoga tko bi nadgledao rad povjerenstva. Ne znaju se ni kriteriji po kojima je izabrana najpovoljnija ponuda, a ispada bespredmetnim i odabir ovjerovitelja zapisnika.

- I ja sam jedan od ovjerovitelja zapisnika na toj prodaji i obratilo mi se više nezadovoljnih poljoprivrednika koji su sudjelovali na tom, tvrdim, nelegalnom natjecaju pa mi je dužnost skrenuti pozornost na sve nepravilnosti tijekom vodenja tog javnog postupka. Osim toga, nisam ništa dosad potpisao, a to mi ni savjest ne dozvoljava pa mislim da taj zapisnik ni necu potpisati. Dosad ga nisam ni vidio. Racunam na to da ce gradski vijecnici, djelomicno ili u potpunosti, poništiti ovaj pravno neregularni natjecaj i da ce raspisati novi, koji ce se voditi po propisanim zakonskim uvjetima, korektno i transparentno, ustvrdio je na kraju Juhas.


Podijeli: Facebook Twiter