Otkuda Vodnjancima nadimak Bumbari?

(N.LAZAREVIĆ)
(N.LAZAREVIĆ)

Nova manifestacija Vodnjanskog ljeta su i "Vodnjanske štorije", program koji prikazuje život na gradskim ulicama u 19. stoljeću u režiji udruge Istra Inspirit. "Vodnjanske štorije" održat će se u petak i subotu, s početkom u 20 sati, uz besplatan ulaz, a obuhvaćaju interaktivno uprizorenje priča o Vodnjanu, razgledavanje starogradske jezgre, zabavu uz glazbu, ples i nastupe folklornih društava, prezentacije starih zanata i starih igara te degustacije autohtonih gastronomskih proizvoda.

Program posjetitelje vodi u doba kada su se vodnjanskim ulicama kretali vozovi s tovarima, a kontrade vrvjele djecom koja uživaju u maštovitim starim igrama. Neslužbeno saznajemo da će biti prikazan i posjet austrijskog cara Franje Josipa ovom pitoresknom gradu, a bit će to prilika da posjetitelji saznaju kako su Vodnjanci dobili nadimak ?bumbari? i po kojim su sve avanturama poznati.

Posjetitelji će moći probati tradicionalne specijalitete poput šuga od boškarina i palente, tripa, brodeta od sipa, friganih srdela, friganog ombola, fažola na kiselo, a saznati će i koji sastojci čine slavnu Bumbarsku tortu. U petak će nastupati grupa In vino veritas, a u subotu grupa Aurora. (Z. S.)


Podijeli: Facebook Twiter