Otkud PCV-1 u cjepivu Rotarix?

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Zbog prisustva svinjskog virusa PCV-1 u cjepivu Rotarix u SAD-u je preporucena privremena obustava cijepljenja djece ovim cjepivom, dok se ceka odluka europske regulatorne agencije (EMEA) o eventualnoj suspenziji cjepiva u Europi.

Ovaj virus se cesto nalazi u mesu i drugim prehrambenim proizvodima te nije poznato da uzrokuje bolesti kod životinja ili ljudi, porucuju iz Hrvatske agencije za lijekove i medicinske proizvode (ALMP), gdje tvrde da je cjepivo Rotarix, koje je registrirano i u Hrvatskoj, potpuno sigurno za primjenu.

- U ovom trenutku ne može se govoriti o kontaminaciji cjepiva, a nije posve jasno kako se navedeni virus našao u cjepivu. Virus (PCV-1) spada u nepatogeni virusni soj i nema nikakve veze s virusom svinjske gripe, naglašava Adrijana Ilic Martinac, glasnogovornica ALMP-a.

Na neocekivanu prisutnost fragmenata DNA svinjskog cirkovirusa tipa 1 u dvjema serijama cjepiva protiv rotavirusa nadležne je institucije upozorio sam proizvodac, GlaxoSmithKline Biologicals. Iako se smatra da spomenuti svinjski virus nije opasan po zdravlje, on ne bi smio biti u cjepivu. Od proizvodaca je zatraženo da pojasni porijeklo virusa.

Rotarix je oralno cjepivo namijenjeno djeci u dobi od šest tjedana i starijima za zaštitu od gastroenteritisa uzrokovanog infekcijom rota virusom, a primjenjuje se u više od 60 zemalja svijeta. U Hrvatskoj je registrirano od 2008. godine i nije u obaveznom programu cijepljenja.


Podijeli: Facebook Twiter