Otkud americki šaš u Kopackom ritu?

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Promatranjem vodene i mocvarne vegetacije, u Kopackome ritu otkrivena je nova vrsta biljke - viseci šaš (lat. scirpus pendulus), cije je izvorno stanište u Sjevernoj Americi i koja je sada prvi put uocena u Hrvatskoj.

Pronalazak visecega šaša prof. dr. Siniša Ozimec s osjeckoga Poljoprivrednog fakulteta ocjenjuje posebno važnim jer je "njegovo stanište u Kopackome ritu prvo zabilježeno u Hrvatskoj te znaci novo bogatstvo eko-sustava tog rita".

Poljoprivredni fakultet iz Osijeka u suradnji s Javnom ustanovom Parkom prirode Kopackim ritom od 2010. godine provodi detaljnu inventarizaciju i monitoring te je dosad zabilježio 446 vrsta biljaka od kojih je 38 zašticeno.

Detaljno promatranje, koje se nastavlja, pokazalo je da su u Kopackome ritu, najocuvanijemu mocvarnom staništu u Europi, i najugroženije biljke, medu kojima su ceški šaš (lat. Carex bohemica), vodena voduška (lat. Limosella aquatica), bodljikasti oblic (lat. Scirpus mucoratus) i patuljasti rogor (lat. Typha minima), dodao je Ozimec.


Podijeli: Facebook Twiter