Otkud 7.500 kn mjesecno samo za troškove?

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Šest mjeseci otkako je zasjela na državni tron, nova Vlada, cini se, nije povukla nijedan potez koji bi odobrovoljio njeno biracko tijelo. Svjedoce tome i posljednje ankete agencije Promocija plus koje govore da je podrška koalicijskoj Vladi, koja izgleda više simpatizira krupne kapitaliste nego puk, u samo mjesec dana znatno pala, pa je u svibnju iznosila 46 posto.

Nakon niza poskupljenja, uvodenja više stope PDV-a, gradane je ozlojedio posljednji rast cijene elektricne energije. Naime, ovih su im dana na adrese stigle uplatnice s ratama u prosjeku 40 kuna skupljim nego prijašnje. To bi znacilo da ce samo za struju godišnje izdvajati gotovo 500 kuna više nego prije!

Još prije gotovo godinu dana, kada su je Hrvatski nezavisni sindikati posljednji put izracunali, potrošacka košarica za cetveroclanu obitelj s dvoje školaraca u Puli, koja slovi za najskuplji hrvatski grad, iznosila je gotovo 7.200 kuna. Današnjom prosjecnom placom od 5.400 kuna moglo se pokriti tek 76 posto te košarice, koja je ukljucivala samo ono osnovno potrebno za goli život.

No, svaka obitelj može lako izracunati koliko joj doista treba za mjesecne potrebe. Pretpostavimo da mlada pulska obitelj s dvoje malodobne djece, koja pohadaju školu, odnosno vrtic, mjesecno zaraduje oko 9.000 kuna. Za režije mjesecno izdvaja oko 1.200 kuna, vrtic stoji 650, a cjelodnevni boravak za starije dijete oko 720 kuna. Mjesecna rata stambenog kredita ove obitelji iznosi 3.000 kuna.

Pretpostavimo li da za najnužnije namirnice svakoga dana izdvoji oko 73 kune (mlijeko 6,5 kuna, kruh 9, meso 20, blitva 10, voce 10, dvije paštete 10, keksi osam kuna), iznos se na koncu mjeseca penje na 2.190 kuna. Zbrojimo li sve navedeno, dolazimo do 7.760 kuna.

Dakle, za odjecu i obucu, pogotovo djecju koju treba obnoviti najmanje dvaput godišnje, kulturu i zabavu preostaje 1.240 kuna mjesecno. Buduci da je stiglo ljeto, osim najmanje 400 kuna za djecje sandalice, potrebno je još barem toliko za roditelje, za djecju odjecu minimalno nekoliko stotina kuna pa još nekoliko stotina za obucu za plažu, kremu za suncanje i tako dalje, i tako dalje. Vec ste uplatili akontaciju od sto kuna za nove školske knjige, koje koštaju oko 650 kuna, a za novu pernicu i torbu, koje su se vec raspale, treba dodatnih oko 370 kuna.

Sve i da familija Sirotanovic uspije podmiriti navedene troškove zahvaljujuci strinama i stricevima, babama i djedovima koji ce uskociti s kojom kilom krumpira i pokojom djecjom krpicom, opet ce faliti onih 300 kuna za novu plombu jer ni kod socijalnog zubara više nema džabe. Kome je skupo dodatno zdravstveno, placat ce svaki posjet lijecniku...

Štednja za buducnost, životno osiguranje u ovom je slucaju znanstvena fantastika. Kao i izdvajanje za kojekakva putovanja... (Mirjana VERMEZOVIC IVANOVIC)

VIŠE U TISKANOM IZDANJU.


Podijeli: Facebook Twiter