Otkriveno 46 novih životinjskih vrsta

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Ekspedicija od 53 znanstvenika, mještana i studenata otkrila je na jugu Surinama 46 novih životinjskih vrsta, priopcila je udruga za zaštitu prirode Conservation International (CI).

Ekspedicija je tri tjedna provela u džungli uz rijeke Koetari i Sipaliwini, na granici s Brazilom, otkrivši, izmedu ostalog "žabu kauboja", ribu-macku prekrivenu bodljama kako bi se obranila od golemih pirana, te šarene skakavce.

Clanovi ekspedicije otkrili su i prethistorijske hijeroglife. Hijeroglifi su otkriveni u blizini sela Kwamalasamutu, naseljenom Indijancima plemena Trio.

Godine 2000., prethistorijski hijeroglifi su otkriveni i u špilji Werephai, u istom podrucju, a analize su pokazale da je jug Surinama bio nastanjen prije najmanje 5.000 godina.

U ekspediciji CI-a 2007. godine bile su otkrivene 24 nove životinjske vrste. Direktorica CI-a za Surinam Anette Tjon Sie-Fat je kazala da bi najnovija otkrica trebala imati kljucnu ulogu u zaštiti ekosustava juga zemlje koja se nalazi na sjeveroistoku Južne Amerike.


Podijeli: Facebook Twiter