Otkrivene "Stope Dražena Petrovica"

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Spomen-ploca s otisnutim donovima tenisica Šibencanina Dražena Petrovica otkrivena je u nedjelju na vanjskom košarkaškom igralištu Stoja, koje ce od sada nositi ime legendarnog košarkaša.

Svecanosti je prisustvovala Draženova majka Biserka Petrovic, koja je dala dozvolu da akademski kipar Eros Cakic izradi spomen-plocu, odnosno otisak odliven u bronci ugraden u kamen, koji je postao sastavni dio asfaltnog igrališta - prvoga u Puli i medu prvima u Istri obilježenog prema FIBA-inim pravilima.

- Ovo je još jedan dokaz da prave vrijednosti nikada ne nestaju. Kada je Dražen na Muzilu služio vojsku, pokretao je sve na rad i gdje god da je išao, donosio je pozitivne vrijednosti. Iako su ovi dani za mene teški, presretna sam i ponosna na to što ste napravili, rekla je Petrovic, koju je otkrivanje spomen-ploce dirnulo.

Uz Šibenik i Zagreb, i Puli je tako pripala cast da jedno od njezinih košarkaških igrališta nosi ime velikana svjetskoga glasa, koji je upravo u ovom gradu zapoceo s prvim koracima u sportu zahvaljujuci kojemu se proslavio na svih sedam kontinenata. Naime, kao rocni vojnik Petrovic je sudjelovao u revijalnoj košarkaškoj utakmici održanoj na Stoji 7. srpnja 1983.

U sklopu manifestacije, koju su zajedno organizirali Grad Pula i Košarkaški savez Istarske županije, djecaci KK "Pule 1981" i KK "Stoje" odigrali su revijalnu utakmicu u kojoj je pobjedu odnijela "Stoja", dok se u poluvremenu natjecalo sedam ekipa mališana pulskih te rovinjskog, novigradskog i vodnjanskog košarkaškog kluba. Njihovo je sudjelovanje omogucila Istarska županija, koja je za tu priliku putem sporta promovirala kampanju "Baci drogu u koš".

Prisutne su zabavili i clanovi AB originala, break dance udruge zadužene za izvodenje vratolomija i mamljenje uzdaha kod publike, koja je njihov nastup popratila velikim aplauzom.


Podijeli: Facebook Twiter