Otkrivene i restaurirane sakralne slike

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Uskoro ce zidne slike u svetištu motovunske župne crkve sv. Stjepana zasjati novim sjajem i nakon mnogih desetljeca skrivanja pod slojevima naslaga boja iz kasnijih razdoblja izaci pred oci javnosti.

Zahvaljujuci voditeljici radova Kristini Krulic i njenoj kolegici Kristini Jurcic iz Odjela za zidno slikarstvo i mozaik Hrvatskog restauratorskog zavoda i vanjskim suradnicima Kristini Matkovic i Tihomiru Razumu, koncem srpnja trebale bi se skinuti skele i obnovljeno svetište prepustiti njegovoj liturgijskoj funkciji, ali i znatiželjnim pogledima posjetitelja.

Zidne slike u motovunskoj župnoj crkvi otkrivene su u veljaci 2010. tijekom konzervatorsko-restauratorskih radova, podsjeca Krulic. Tada su, kaže, provedena istraživanja koja su pokazala da se ispod sloja boje nalaze figuralne oslike. Prve pretpostavke da su na zidovima svetišta naslikani evandelisti ubrzo su se pokazale tocnima.

Buduci da se planiralo uredenje cijelog svetišta, odmah se krenulo otkrivati slike. Tako je lani u svibnju u potpunosti uklonjen sloj boje koji ih je od pocetka 20. stoljeca prekrivao. Trenutno su u tijeku radovi docišcavanja slikanog sloja, a nakon toga slijedi retuš oštecenih i nedostajucih dijelova, dodatne laboratorijske analize pigmenata i veziva te izrada završnog izvješca o provedenim radovima, dodaje Krulic.

Sve ce to biti gotovo do konca srpnja, do Motovun film festivala ciji ce posjetitelji moci razgledati obnovljeno svetište motovunske župne crkve, koja redovito zaokuplja pozornost turista. I sada, tijekom radova, crkva je otvorena. Cesto ljudi ulaze u crkvu, gotovo stalno je netko u njoj, kaže Krulic, ali ne smetaju restauratorima jer je diskretno razgledavaju, neki, takoder vrlo diskretno, promatraju kako rade, a neki ih i fotografiraju.

U otkrivanje autorstva i analizu slika Krulic se ne želi upuštati, iako ne iskljucuje mogucnost da ih je, kao i medaljone u crkvi, naslikao Giuseppe Bernardino Bison iz Palmanove, koji je djelovao koncem 18. i u prvoj polovici 19. stoljeca u Veneciji, a u našim su krajevima poznata njegova djela u Zadru i Motovunu. (Napisao i snimio Mirjan RIMANIC)


Podijeli: Facebook Twiter