Otkrivena receptura nevidljive tinte

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Americka Središnja obavještajna agencija (CIA) deklasificirala je šest dokumenata iz razdoblja Prvog svjetskog rata - najstarije dokumente s oznakom tajnosti koje je imala, a koji sadrže recepte za proizvodnju nevidljive tinte.

Osjetljivost tih šest dokumenata iz 1917. i 1918. ocijenjena je toliko velikom da je još 1976. godine CIA donijela odluku da ce nositi oznaku tajnosti još nekoliko desetljeca.

- Ti su dokumenti ostali tajni gotovo cijelo stoljece, sve do nedavno kad je tehnološki napredak omogucio njihovu deklasifikaciju, službeno je priopcio Leon Panetta, direktor CIA-e u priopcenju.

Kada povijesne informacije više nisu osjetljive, ozbiljno shvacamo našu odgovornost da ih podijelimo s americkim narodom, dodao je Panetta, ali nije objasnio kakav je to tehnološki napredak omogucio skidanje tajnosti s nevidljive tinte.

Jedan od recepata, primjerice, navodi da je za stvaranje nevidljive tinte potrebno pomiješati željezov sulfat i kalijev cijanid ili rižin škrob s tintom i vodom. Za otkrivanje skrivenog pisma, jedna od tehnika sastoji se u primjeni mješavine vode, kalijeva jodata i vinske kiseline.

Jedan od dokumenata s datumom 14. lipnja 1918. napisan je na francuskom i opisuje recept nevidljive tinte koji su koristili Nijemci: radilo se o jednostavnoj mješavini na bazi aspirina.

CIA je skinula i oznaku tajnosti s uputa americkim poštanskim službenicima o tome kako otkriti sadržaj pisan nevidljivom tintom. U dokumentu se navodi pedesetak mogucih nacina. "Pravilo je da se sumnja na sve i ispituje se sve. Rat izmedu špijuna i krivotvoritelja s jedne, i strucnjaka s druge strane nikada ne prestaje zbog stalne upotrebe novih metoda", kaže se u uputama.


Podijeli: Facebook Twiter