Otkrivena plantaža marihuane na 120 hektara

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Meksicki vojnici otkrili su najvecu plantažu marihuane ikada pronadenu u toj zemlji u udaljenoj pustinji, okruženu kaktusima, rekao je jedan visoki vojni casnik u cetvrtak. Vojnici su ovoga tjedna u ophodnji naišli na podrucje od 120 hektara zasadeno stabljikama marihuane o kojim se brinulo nekoliko desetaka ljudi, rekao je general Alfonso Duarte.

On je kazao da bi nasad, pronaden u državi Baja California, oko 320 km južno od San Diega u SAD-u, dao urod od oko 120 tona koji bi vrijedio 160 milijuna dolara. "To je najveca plantaža marihuane koju smo pronašli u zemlji", rekao je Duarte i dodao da ce biljke biti uništene.

Vecina muškaraca koji su njegovali usjeve izbjegla je zarobljavanje, ali je šest osumnjicenih kasnije uhiceno na vojnoj kontrolnoj tocki. Uzgajivaci su iskopali bunar na neplodnom podrucju i pumpali vodu kroz crijeva da bi navodnjavali biljke, od kojih su neke bile visoke do 2,5 metra.

Meksicki predsjednik Felipe Calderon razmjestio je desetke tisuca vojnika na ulicama da bi suzbio mocne trgovce drogom, nedugo nakon preuzimanja dužnosti krajem 2006. U ratu vojske i narkokartela od tada je ubijeno više od 40.000 ljudi diljem Meksika, koji je glavni ospskrbljivac marihuanom tržišta u SAD-u, a i vecina kokaina u SAD dolazi preko Meksika.


Podijeli: Facebook Twiter