Otkrivena obalna infrastruktura nekadašnje Pule


Izgradnja pulskog obalnog kolektora u Flaciusovoj ulici otkrila je do sada nepoznate arheološke nalaze. Nakon poznatog sperona i novog nedavno otkrivenog dijela arheolozi su u Flaciusovoj ulici pronašli obalnu i fortifikacijsku infrastrukturu nekadašnje Pule. Do sada se za taj stari dio grada nije znalo, čak su i arheolozi iznenađeni nalazom i još uvijek se pokušava dokučiti čemu je ta infrastruktura služila.

Arheološki tim novo je nalazište u potpunosti istražio i dokumentirao, jučer je na lokaciji obavljeno 3D snimanje, a u ponedjeljak će tvrtka koju je ovlastio konzervator započeti s razgrađivanjem nalazišta u dijelu u kojem će biti položene kolektorske cijevi, te kanala Pragrande, koji se rekonstruira usporedo s izgradnjom obalnog kolektora.

Poput novih nalaza, u potpunosti je istražen i dokumentiran te sniman 3D tehnologijom i poznati stari speron, koji će se u iduća dva, tri tjedna također razgraditi kako bi se položile cijevi, a radovi krenuli prema bulevaru.

- Pronađeno je nešto za što ni arheolozi nisu znali da postoji, a naznake su da će se u nastavku trase također pronaći daljnji obalni i fortifikacijski objekti, te uz njih i uobičajeni reljefi. Dinamika izgradnje obalnog kolektora predvidjela je arheološka istraživanja pa ona ne utječu na dinamiku radova. Još uvijek je, dakle, izgradnja u okviru plana.

Suradnja s arheolozima je izuzetno kvalitetna, njihova dinamika istraživanja je sukladna uvjetima i trude se maksimalno ubrzati radove. Tehnologija zaštite građevinske jame koja se izvodi u ovom projektu omogućila im je da nesmetano istražuju nalaze i dođu do novih spoznaja. Vjerujem da će se tako dobra suradnja nastaviti i dalje, rekao je Igor Stari, direktor Herculanee, koja je uz Hrvatske vode nositelj projekta izgradnje najzahtjevnijeg dijela obalnog kolektora. (Piše Goran ROJNIĆ; Snimio Dejan ŠTIFANIĆ)

CIJELI TEKST U TISKANOM IZDANJU


Podijeli: Facebook Twiter