Otkrivena nova freska u gračaškoj crkvi

Rodak pokazuje nove oslike općinskom načelniku Ivanu Mijandrušiću
Rodak pokazuje nove oslike općinskom načelniku Ivanu Mijandrušiću

Zahvaljujući restauratorskim radovima u interijeru crkve Majke Bojže na Placu, Gračišće je postalo bogatije za još jednu fresku. Radi se o prikazu "Polaganje u grob", koji na prvi pogled ima barokna obilježja, kaže restaurator Grzegorz Rodak iz tvrtke Ars restaura iz Sinja. Do sada se, dok ovih dana nije uklonjena stara žbuka, nije znalo za ovu sliku u luneti iznad nekadašnjeg oltara. Tek nakon analize pigmenata moći će se preciznije odrediti vrijeme nastanka slike.

- Prema dosad provedenim istraživanjima može se reći da se na zidovima crkve nalaze čak četiri sloja oslika. Dva, posvetni križevi i ciklus fresaka na istočnom zidu pripadaju srednjem vijeku, novootkrivena freska Isusova polaganja u grob pripada razdoblju baroka, a stropne dekoracije su nastale početkom 20. stoljeća, pojašnjava Rodak. Smatra da su stropne dekoracije najvjerojatnije djelo majstora koji je počekom 20. stoljeća na sličan način, pomoću šablona, dekorirao strop župne crkve sv. Vida, u čijoj je restauraciji prije tri godine sudjelovao i Rodak.

Freska "Polaganja u grob" u izuzetno je lošem stanju. Oštećena je vlagom, koja, smatra Rodak, u crkvu prodire kroz zid. Crkva je 1425. građena poroznim pješčenjakom koji prirodno nije otporan na atmosferske utjecaje. Prema Rodakovu mišljenju s problemom vlage susreo se i zasad nepoznati barokni majstor koji je tome nastojao doskočiti miješanjem vlakana u podlogu za svoju sliku.

Prije nastavka radova, zapravo prije restauracije slike, treba spriječiti prodiranje vlage u crkvu.

- Restauraciju unutrašnjosti crkve Majke Bojže na Placu sa 40 tisuća eura financira regija Veneto, kaže Ivan Mijandrušić, načelnik Općine Gračišće, nadajući se da će ovaj iznos biti dovoljan za restauraciju interijera crkve. Svjestan je da će radovi, o kojima mu je govorio Rodak, produžiti rok dovršetka restauracije, povećati troškove, ali ne krije zadovoljstvo što je Gračišće bogatije za još jedno pozornosti vrijedno umjetničko djelo. Dati će sve od sebe, kaže načelnik, da crkva Majke Bojže na Placu, nakon svih ovih godina restauracije napokon, u cijelosti, zasja kao pravi biser Gračišća. (M. RIMANIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter