Otkrivena crkvica s vrijednim freskama

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

U tijeku je obnova Trga sv. Martina u umaškoj povijesnoj jezgri koja je pocela krajem rujna, a trebala bi trajati oko tri mjeseca. Investitor je Grad Umag, koji ce iz proracuna izdvojiti 700 tisuca kuna za zemljane radove u izvedbi lokalne tvrtke G. Obnova.

O tome su na konferenciji za novinare govorili umaški dogradonacelnik Mauro Jurman i Biljana Petrovic Markežic, koja u ime Muzeja grada Umaga vodi zaštitno arheološko istraživanje. Najvece otkrice jest crkvica sv. Martina, koja je, prema grubim procjenama, izgradena prije 8. stoljeca.

"To je istraživanje zapoceto još krajem 2007. i vec se tada pretpostavljalo da ovdje postoji mala jednobrodna crkva od tridesetak cetvornih metara s nekropolom koja datira iz predromanickog i romanickog doba. Jako je devastirana zbog prolaza raznih instalacija za struju, vodu i kanalizaciju, ali i zbog korijenja stabala. Unutar crkvice nadena su dva sloja freski i dvije podnice - mladi sloj napravljen je od kamenih ploca, a stariji od mješavine vapna i pijeska.



Dokumentiran je zatim istocni prostor (svetište s apsidom), zatim onaj za vjernike i zapadni glavni ulaz. Nadeni su još i srednjovjekovni grobovi uz crkvu, od kojih su neki masovne kosturnice, te novovjekovni stambeni objekti iz 14. stoljeca pa nadalje. Uocen je i kasnoanticki sloj koji se nalazi na metar i pol ispod površine trga", rekla je Petrovic Markežic.

Razotkrivena je nekropola uz samu crkvu - rijec je o, zasad, 21 grobu koji je prilicno devastiran. Neki su pravokutnog oblika, zidani od pravilno obradenih kamenih blokova, negdje konstrukciju cine kamene ploce, kojima su pojedini grobovi i pokriveni, ima jednostavnih ukopa, te kosturnica cije je istraživanje u tijeku. U njima su pronadeni brojni djecji skeleti.

U jednom su, veli Petrovic Markežic, našli ostatke tri djeteta zajedno s broncanim prstenom i dvjema broncanim naušnicama, a u drugom željezni vrh strelice. Kosture ce poslati na analizu da bi se saznalo od cega su ti ljudi umrli. Naime, zna se da se u Umagu u srednjem vijeku teško živjelo, stanovnici su bili jako siromašni i pogodeni kugom i malarijom.



Uskoro ce poceti i obnova sjedišta muzeja koji je završio s premještanjem muzejske grade (u kojoj ima spomenika teških i do tonu i pol) iz sjedišta na Trgu sv. Martina, Naime, u tijeku su i pripreme za prvu fazu rekonstrukcije te najstarije zgrade u gradu, nekadašnje obrambene kule podignute u 13. stoljecu.

Investiciju sa stotinu tisuca eura financira talijanska regija Veneto koja u svom budžetu ima rezervirana sredstva za obnovu venecijanske baštine u Hrvatskoj, ali to nece biti dovoljno, pa iz muzeja apeliraju na gospodarstvenike i bankare da im pomognu.

- Za prvu fazu novca ima, ali za nastavak radova treba nam još oko 150 tisuca eura. U zadnjih desetak dana ispraznili smo kompletnu zgradu, pa ce sada Grad pokrenuti javnu nabavu i ako ne bude žalbi i sve prode u redu, rekonstrukcija bi trebala poceti u prosincu, veli v. d. ravnateljice muzeja Biljana Bojic.

Prva faza ovog projekta ukljucuje injektiranje i stabilizaciju temelja zgrade, te grube radove, odnosno demontažu i rušenje. Da bi se posao nastavio i u cijelosti zaokružio, saznajemo od Bojic, potrebni su još i gradevinsko-obrtnicki radovi, te postavljanje klimatizacije i odgovarajuce rasvjete.


Podijeli: Facebook Twiter