Otkrivena bista Matka Brajše Rašana

Istarski župan Valter Flego i Ivan Franković, načelnik Općine Pićan otkrivaju bistu Matka Brajše Rašana (Manuel ANGELINI)
Istarski župan Valter Flego i Ivan Franković, načelnik Općine Pićan otkrivaju bistu Matka Brajše Rašana (Manuel ANGELINI)

Istarski župan Valter Flego i Ivan Franković, načelnik Općine Pićan u parku pred ulazom u drevni grad otkrili su bistu Matka Brajše Rašana, skladatelja istarske himne "Krasna zemljo, Istro mila". Rašan je rođen u Pićnu 1859. godine, a nakon školovanja u rodnom gradiću i Pazinu završio je pravo u Beču, ali je glazba ipak obilježila njegov život. Uz službenički posao bavio se skupljanjem pučke glazbene baštine, a skladao je i više pjesama.

Najpoznatija mu je današnja istarska svečana pjesma, ili, kako mnogi kažu istarska himna, skladana na tekst Ivana Cukona kao himna Druže svetog Ćirila i Metoda. Prije otkrivanja biste župan Flego rekao je kako je ovaj čin zahvala velikom skladatelju, ali i doprinos boljem upoznavanju zavičaja. Iako danas živimo u globaliziranom svijetu treba njegovati svoje korijene, stroga je i zavičajna nastava u kojoj se jedan dio bavi i Rašanom doprinos njegovanju tradicije i kulture zavičaja.

Rašan je značajan istarski skladatelj i stoga je vrijedno da u Pićnu ima i svoj spomenik. Općinski načelnik Ivan Frnaković drži da je Rašan jedan od značajnijih Pićanaca i stoga osim spomen ploče na rodnoj kući zavrjeđuje bistu koja će krasti trg pred gradom. Franković je ovom prigodom zahvalio svima koji su pomogli da se podigne ovaj spomenik, a to su uz Općinu Pićan, Istarska županija, udruga Trnopesara i Kamen Pazin, zahvalivši, pri tomu i autorici kiparici Tatjani Kostanjević na lijepom djelu.

Predsjednik udruge Trnoplesara Antun Nini Belišuć smatra kako je Rašan zaslužio ovakvo priznanje današnjeg pokoljenja sumještana, dok se autorica Kostanjević prisjetila rada na ovom djelu na koje su je osim fotografija inspirirale i zabilješke o Rašanovom životu. Zadovoljstvo što je Pićan dobio Rašanovu bistu izrazila je i Melita Lesak, ravnateljica Osnovne umjetničke škole Matka Brajše Rašana u Labinu, zaželjevši da se ovakvo djelo nađe i pred njihovom školom, jedinom u Hrvatskoj koja nosi njegovo ime.

Budući da se radi o glazbeniku ovom je prigodom održan i bogat glazbeni program u kojem su Rašanove pjesme, pjesme drugih autora, ali i pučke plesove izvodili klapa Labin, Vokalna skupina umjetničke škole M. B. Rašana pod vodstvom Nikole Lovrinića, Roberta Smilović uz pratnju Melite Lesak, članovi KUD-a Ivan Fonović Zalatela iz Kršana, Luka Aničić, Valnea Vretenar uz pratnju Borne Ercega i Klaudija Hil. Nakon otkrivanja bistu je blagoslovio pićanski župnik Antun Kurelović, a potom su svi nazočni iz sveg grla zdušno zapjevali "Krasna zemljo, Istro mila, dome roda hrvatskog?" (M. RIMANIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter