Otkriven spomenik Draženu Petrovicu

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

U Šibeniku je u subotu otkriven spomenik Draženu Petrovicu, koji je upravo u rodnom gradu poceo košarkašku karijeru i upisao se u legendu.

Spomenik, rad akademskog kipara Kažimira Hraste, postavljen je na platou pred sportskom dvoranom Baldekin, a svecano su ga otkrili Draženova majka Biserka Petrovic i gradonacelnik Ante Županovic.

Da košarkaški Mozart i danas zauzima mjesta u srcima Šibencana kao i za najslavnijih dana košarkaške karijere, pokazalo je preko tisucu okupljenih gradana.

Mnogima su u trenutku otkrivanja spomenika i prisjecanja na njegov život potekle suze, mladi su skandirali Draženovo ime, a navijaci transparentima posjetili na 1983. godinu kada je Petrovic košarkaškom klubu Šibenka u finalu protiv Bosne donio titulu prvaka Jugoslavije, koja im naknadno nepravedno oduzeta.

- Šibenik ima puno razloga biti ponosan grad, a Dražen Petrovic mu je uz ponos darovao i nezaboravne trenutke srece. Danas se Dražen vraca u svoj grad, na Baldekin, kazao je gradonacelnik.

Upravo 22. listopada Dražen bi da je živ napunio 47 godina.

Njegova majka Biserka, preplavljena osjecajima, istaknula je da je u stanu u Ulici Petra Preradovica u Šibeniku pocela njegova prica i odatle je krenuo u svijet.

- Zahvalila bih na ljubavi naroda koju pokazuje prema Draženu. Ta ljubav ga prati. Njega 18 godina fizicki nema tu, no ja ne mogu reci da je mrtav. On je živ i živi s nama, rekla je Biserka Petrovic koja je u subotu u obiteljskom stanu u Ulici Petra Preradovica otvorila spomen-sobu Dražena Petrovica.

Stotine ljudi cekale su u redu da vide njegovu sobu koja je zadržana u izvornom obliku, dok su u ostatku stana izloženi njegovi dresovi, brojne medalje i razni sportski rekviziti.

Draženov brat, Aleksandar Petrovic, ponosno je istaknuo da ce sa spomenikom i muzejom u obiteljskom stanu Šibenik dobiti cjelinu koja ce "klincima koji stižu pokazati što je Dražen znacio za Šibenik i što je ostvario".


Podijeli: Facebook Twiter