Otkriven rovinjski crni tartuf

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Na šestoj Medunarodnoj konferenciji o ljekovitim gljivama u Zagrebu ugledni hrvatski mikolog dr. Romano Božac i njegovi suradnici Ivan Širic i Ivica Kos prvi put su svjetskoj znanstvenoj javnosti predstavili dvije novootkrivene i novodefinirane vrste crnih tartufa: Tuber donnagotto i Tuber decipiens, obje pronadene u Istri u okolici Rovinja.

Obje je vrste pronašao dr. Romano Božac tijekom svojih uobicajenih gljivarskih lutanja, i to u jesen i zimu 2010. u borovim šumama u okolici Rovinja.

Analizom njihovih morfoloških osobina, a zatim i mikroskopskom analizom spora i ostalim znanstvenim metodama utvrdeno je da se obje ove vrste razlikuju od svih dosad utvrdenih i opisanih vrsta crnih tartufa kao što su Tuber brumale; Tuber brumale fm. moscatum; Tuber melanosporum; Tuber aestivum Vittadini; Tuber regianum; Tuber macrosporum; Tuber mesentericum; Tuber bellone i Tuber malenconi (osim ovih, u svijetu postoji još samo jedna vrsta crnog tartufa, Tuber indica, koja raste samo u Indiji).

Prvoj novootkrivenoj vrsti Božac je dao ime Tuber decipiens što bi se na hrvatski moglo prevesti kao "varljivi tartuf", svrstavši ga u red Pezizales u porodici Tuberaceae. Pronaden je u kasno jesenje doba, odnosno u studenom i prosincu u cistoj borovoj šumi u okolici Rovinja. Najslicniji je varijetetima tzv. zimskog tartufa (Tuber brumale i Tuber brumale fm. moscatum) koji rastu u zimsko doba u simbiozi s borovim stablima, ali se od njih razlikuje po karakteristicnim udubljenjima i šupljinama, te po boji "glebe" (mesnatog plodišta u unutrašnjosti gljive) koja nikad nije crna, vec u punoj zrelosti poprima sivkasto-smeckasto-crnkastu boju.

Druga novootkrivena vrsta crnog tartufa dobila je ime Tuber donnagotto, koje je složeno od imena dvoje pasa, Donna i Gotto, s kojima je dr. Božac pronašao ove tartufe. Ovaj se naziv ne može prevesti na hrvatski, pa dr. Božac predlaže da mu hrvatski naziv bude "rovinjski crni tartuf". I njega je svrstao u red Pezizales odnosno porodicu Tuberaceae. Za razliku od prethodnog, ovaj tartuf raste kroz kasnu jesen i cijelu zimu sve do proljeca, od studenog do travnja, i takoder je pronaden u borovim šumama u okolici Rovinja.

Dr. Božac nam je u telefonskom razgovoru potvrdio da su obje novootkrivene vrste jestive, odnosno kaže da ih je on kušao, i da po kvaliteti donekle podsjecaju na Tuber brumale (zimski crni tartuf) ili na Tuber aestivum (ljetni crni tartuf). Iako ih je tražio i po drugim krajevima Istre, rovinjski areal zasad je ekskluzivno nalazište novih vrsta Tuber donnagotto i Tuber decipiens.

Dr. Romano Božac, inace rodom sa Žminjštine, autor je brojnih knjiga o gljivarstvu medu kojima je i jedinstvena Enciklopedija gljiva, u kojoj je opisao i definirao 39 novih i u mikološkoj znanosti dotad nepoznatih vrsta gljiva, a sada toj brojci treba pridružiti i ove dvije nove vrste crnih tartufa. (D. ŠIŠOVIC)


Podijeli: Facebook Twiter