Otkriven reljef sv. Tome

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Otkrivanjem i blagoslovom reljefa sv. Tome i svetom misom u Katedrali Uznesenja Blažene Djevice Marije obilježen je blagdan sv. Tome, zaštitnika Grada Pule i pulske župe.

Reljef je dar poznatog makedonskog akademskog kipara Tome Serafimovskog postavljenog u trijemu župnih prostorija katedrale. Misno slavlje predvodio je porecki i pulski biskup Dražen Kutleša u koncelebraciji s kanonicima Pulskoga stolnog kaptola sv. Tome te svecenicima i redovnicima Pulske biskupije.



Kulturno-povijesni osvrt na lik sv. Tome te predstavljanje akademskog opusa autora na svecanosti je dao akademik Josip Bratulic. Napomenuo je da iako nisu dovoljno poznate, u Istri postoji ili je postojao veci broj crkvica posvecenih sv. Tomi, a potom je ukratko predstavio autora reljefa Serafimovskog, pravoslavnoga kipara koji, kako je rekao, ostvaruje svoja djela u materijalima neuobicajenima za pravoslavnu ikonografiju. Podsjetio je da je Serafimovski autor i velikog kipa bl. Majke Terezije koji se nalazi pored Mornaricke crkve u Puli.

Gradonacelnik Boris Miletic koji je prisustvovao svecanosti istaknuo je medu ostalim da nada da ce se i u narednim godinama nastaviti suradnja Grada i Biskupije. (N. SOFTIC; snimio S. MILJEVIC)


Podijeli: Facebook Twiter