Otkriven planet bogat dijamantima

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Britanski tim astronoma pronašao je prvi planet s ekstremno visokim koncentracijama ugljika i, najvjerojatnije, dijamanata.

"Možete vidjeti da su tlo i planine izgradeni od dijamanata", rekao je voditelj studije, Nikku Madhusudhan. "Vjerujem da bi dobar dio egzoplaneta koje smo otkrili mogao biti bogat ugljikom, a zanimljivo je to da bi pijesak na kamenim planetima mogao biti rijetkost, a dijamanti u izobilju."

Rezultati, objavljeni u casopisu Nature, otvaraju neka nova pitanja o procesu formacije planeta.

Britanski je tim pomocu svemirskog teleskopa Spitzer otkrio snažno toplinsko zracenje iz planeta udaljenog oko 1200 svjetlosnih godina. Na temelju prikupljenih informacija izracunao je sastav njegove atmosfere.

"Zapanjujuce je da znanstvenici vec mogu tako detaljno proniknuti u sastav planeta koji kruže oko drugih zvijezda", rekao je dr. Marek Kukula iz Kraljevskog opservatorija u Greenwichu u Londonu.

Astronomi su do danas otkrili nešto više od 500 planeta izvan Suncevog sustava koji se nazivaju egzoplanetima. Instrumenti i analiticke metode tek su nedavno postali dovoljno snažni za istraživanje njihova sastava.

Novi planet Wasp 12b prvi je na kojem je otkriveno više ugljika nego kisika. Spada u kategoriju tzv. plinovitih divova poput Jupitera i uglavnom je izgraden od vodika.

Medutim, njegova cvrsta jezgra vjerojatno je izgradena od nekih oblika ugljika, poput dijamanata i grafita, te od ugljikovih spojeva, koji bi ondje mogli postojati u tekucem stanju.

Znanstvenici vjeruju da bi u orbitama oko Waspove maticne zvijezde mogli kružiti i neki manji planeti na kojima bi moglo biti organskih tvari, pa i života utemeljenog na biokemiji razlicitoj od naše.


Podijeli: Facebook Twiter