Otkriven novi rasteretni luk

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Ovogodišnja faza projekta "Ranokršcanska bazilika Svete Marije Formoze u Puli- istraživanje, zaštita, prezentacija" predstavljena je na samom arheološkom nalazištu pored bazilike.

Arheolog Arheološkog muzeja Istre Željko Ujcic istaknuo je da je projekt zapoceo 1993. godine, a njegov je cilj prezentacija arheološkog parka in situ, odnosno na licu mjesta, da se južni dio starogradske jezgre Pule uredi u didakticke i turisticke svrhe. Idejni projekt arheološkog parka izraden je u suradnji s Antonom Percanom. - Ove godine cilj je istraživanje sjeverozapadnog kuta bazilike da istražimo njeno temeljenje. Stigli smo do 2,70 metara relativne dubine, odnosno do pola metra dubine. Novootkriveno je da je zapadno procelje bazilike nasjelo na stariji objekt koji je zbog izuzetne kvalitete gradnje i klesanja tipican za kasno republikansko i carsko razdoblje. Njegova dubina je 2,5 metara, ali nismo došli do njegovog temeljenja. Tadašnji graditelji su to riješili rasteretnim lukom koji je malo izašao iz korpusa bazilike, rekao je Ujcic. Objekt je visok pet i širok 2,80 metara. Radovi su pak bili privremeno zaustavljeni zbog problematike statike i nedostatka sredstava.

- Mali prostor novootkrivenog objekta ne dopušta da interpretiramo njegovu funkciju i svrhu, ali paralelan je sa zidom otkrivenim 1902. godine, koji se smatra gradskim bedemom, rekao je Ujcic. Pokretni nalazi potjecu iz razdoblja od 1. do 5. stoljeca koji ce ici na obradu u laboratorij Arheološkog muzeja Istre.

U suradnji s Gradom nalazište su ispitali strucnjaci Zavoda za javno zdravstvo Istarske županije koji su uzeli uzorke i ustanovili da izbija slatka voda. Inace, jedan bunar nalazio se na obližnjem parkiralištu, a 2003. godine pronaden je i bunar u svetištu bazilike, naveo je Ujcic. Novac za nastavak radova ocekuje se iz medunarodnih fondova. - Ograda oko parka ostat ce do daljnjega, ona je psihološki naglasila znacaj objekta uz pomoc razumijevanju urbanizma grada, rekao je Ujcic.

Projekt provodi Arheološki muzej Istre pod arheološkim nadzorom Ministarstva kulture. Radove financiraju Ministarstvo kulture, Grad Pula i Arheološki muzej Istre. Ujcic je zahvalio na suradnji zbog pomoci u radovima upravi, službenicima i zatvorenicima pulskog zatvora, Gradu Puli, Herculanei te Elektroistri.

 


Podijeli: Facebook Twiter