Otkriven najstariji slucaj ateroskleroze

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Najstariji poznati slucaj zacepljenja arterija, ili ateroskleroze, otkriven je nedavno na mumiji egipatske princeze, objavljeno je na konferenciji americkih kardiologa u New Orleansu.

Znanstvenici vec dugo znaju da su i drevni Egipcani patili od gomilanja naslaga na srcanim arterijama, ali najnovija otkrica pokazuju da je taj sindrom bio cešci i tajanstveniji nego što se prije mislio.

"Obicno mislimo da su bolesti srca posljedica moderna nacina života", rekao Gregory Thomas s kalifornijskog sveucilišta.

"Podaci prikupljeni istraživanjem mumija ukazuju na dosad nepoznatu vezu u razumijevanju bolesti srca, i pokazuje da možda nismo bilo toliko drugaciji od naših predaka", dodao je.

Znanstvenici su 52 egipatske mumije podvrgli racunalnoj tomografiji (CT) kako bi utvrdili u kojem su opsegu patili od ateroskleroze. Kod njih 45 posto otkrivene su naslage kalcija na krvnim žilama. Najstarija medu njima bila je egipatska princeza koja je vjerojatno živjela izmedu 1580. i 1550. godine prije nove ere, a umrla je u svojim ranim 40. godinama.

Iako se Egipcani nisu hranili nezdravo, i nisu pušili, patili su od iste bolesti kao i moderni ljudi. "Ovo istraživanje nam ukazuje da ljudi imaju predispozicije za aterosklerozu, i to nas potice da poduzememo odgovarajuce mjere kako bi njezino razvijanje odgodili što više možemo", rekao je suautor istraživanja Adel Alam s kairskog sveucilišta Al-Azhara.


Podijeli: Facebook Twiter