Otkriven najstariji europski prapovijesni grad

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Arheolozi u Bugarskoj priopćili su da su otkrili najstariji prapovijesni grad koji je do danas pronađen u Europi.

Smatra se da je to utvrđeno naselje, u blizini grada Provadije, bilo važno središte za proizvodnju soli. Otkriće tog grada u sjeverozapadnoj Bugarskoj moglo bi objasniti pronalazak velike gomile zlata u blizini te lokacije prije 40 godina.

Arheolozi vjeruju da je u gradu živjelo oko 350 stanovnika i da datira iz vremena između 4700. i 4200. godine prije Krista, što je oko 1.500 godina prije nastanka drevne grčke civilizacije.

Stanovnici su prokuhavali vodu iz obližnjeg izvora i koristili je za stvaranje blokova soli, kojima su kasnije trgovali. Sol im je služila za čuvanje mesa i u to je vrijeme bila dragocjena roba. Stručnjaci tvrde da bi to moglo pomoći u objašnjavanju velikog obrambenog stijenja koje okružuje grad.

Tijekom iskopavanja na ovoj lokaciji, koja su počela 2005. godine, otkriveni su i ostaci dviju dvokatnica, niz mjesta korištenih za obavljanje obreda, kao i dijelovi utvrda. Mala nekropola otkrivena je na istoj lokaciji ranije ove godine i još je istražuju arheolozi.

"Ovo nije grad nalik na grčke gradove-države, stari Rim ili srednjovjekovna naselja, ali arheolozi se slažu da je stvoren u petom mileniju prije Krista", rekao je Vasil Nikolov, istraživač iz bugarskog Nacionalnog instituta za arheologiju, u izjavi za France Presse. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter