Otkriven mural na Kaštelu

Edita Garčević Koželj i Jaka Mihelač (V. B.)
Edita Garčević Koželj i Jaka Mihelač (V. B.)

Otkrivanjem murala postavljenog na tri stupa visine 220 centimetara u Povijesnom i pomorskom muzeju Istre otvoreni su u nedjelju navečer 9. Dani stvaralaštva. Mural je postavljen na jednom od bastiona pulskog Kaštela i moći će se razgledati do proljeća 2018. godine. Otvorenje Dana stvaralaštva i murala uveličale su svojim nastupom Elena Krizmanić i Lana Crnogorčić iz Udruge Čarobna frula, a brojnu je publiku u ime domaćina pozdravio ravnatelj muzeja Gracijano Kešac, izrazivši zadovoljstvo što može ugostiti ovako lijepu manifestaciju.

Humanitarni arT-SHIRT

Murale je, zajedno s 30 volontera, izradio Igor Fabris, predsjednik Udruge Art studio, koja i organizira Dane stvaralaštva. Kako je naveo, oni će se sve do 2. kolovoza održavati u Puli, Vodnjanu, Medulinu, Pometu i Pješčanoj uvali s ove godine rekordnim brojem različitih programa. Održat će se tako više od 20 izložbi, radionica, programa za djecu i odrasle, a sve će kulminirati već tradicionalnim humanitarnim programom arT-SHIRT koji će se ove godine održavati u Vodnjanu, Puli i Medulinu.

- Pula, grad sa slavnom povijesnom i arheološkom prošlošću, opjevan je i oslikan mnogo puta. Međutim, naša priča donosi drugi pogled na grad tritisućljetnog Amfiteatra, isprepletenog morem i položenog na sedam brda. Priču o našoj Puli ispričali smo kroz 48 keramičkih segmenata koji zajedno čine mural veličine 12 četvornih metara, a tri stupa na kojima je postavljen simboliziraju osnovne elemente zrak, vodu i vatru. Sva tri elementa izvrsno se sljubljuju s četvrtim osnovnim elementom, zemljom - jednim od bastiona pulskog Kaštela, kazao je Fabris.

Realizacija ovog murala trajala je čak godinu dana, a izradilo ga je 30 sudionika.

Kolaž slika Pule

Riječ je, kako se moglo vidjeti, o kolažu slika Pule u kojemu se isprepliću nekadašnji grad sa suvremenom Pulom. Pažljivi promatrač na njemu će lako iščitati motive koji su potaknuli autore murala na likovni izričaj: od djevojke koja se oprašta od mornara, zaljubljenog para koji sjedi na Korzu, atraktivnih Uljanikovih dizalica, nezaobilaznih veduta s jedrilicama i barkama, pulskih parkova, Brijunskog otočja pa sve do secesije u Puli. Zasluženo mjesto između sedam pulskih brda našle su i nekada obrambene, a danas zidine Kaštela u kojemu je smješten Povijesni i pomorski muzej Istre, pulski usponi, Crkva sv. Antuna i na koncu zapažena posjetiteljica našega grada - sredozemna medvjedica.

Još slobodnih mjesta na radionicama

Još uvijek ima nekoliko mjesta u radionicama za odrasle koje se organiziraju u okviru Dana stvaralaštva. Zainteresirani mogu birati može između radionica mozaika, skulptura, keramike, dekoracije keramike i oslikavanja stakla. Sve dodatne informacije moguće su na stranicama udruge www.artstudio-pula.hr. (B. PETROVIĆ, snimio N. LAZAREVIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter