Otkriven gen koji utjece na reakciju na gripu

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Genetsko otkrice moglo bi objasniti zašto neke osobe ozbiljno obole ili cak ne prežive gripu, dok druge produ s blažim simptomima koji su ograniceni na kašalj, kihanje i poneku bolnu epizodu.

U radu objavljenom u casopisu "Nature" britanski i americki znanstvenici navode da su po prvi puta otkrili gen koji utjece na to kako reagiramo na gripu.

Paul Kellam s britanskog Sanger instituta kazao je kako je istraživanjem utvrdeno da gen nazvan ITFITM3 predstavlja prvu kljucnu liniju obrane protiv gripe. Kad je prisutan u velikim brojevima širenje virusa kroz pluca otežano je, no kad ga je manje virus se brže množi i širi izazivajuci teže simptome.

Utvrdeno je i da su osobe s odredenim tipovima toga gena imale puno vece izglede završiti u bolnici s težim simptomima gripe.

U buducnosti genetsko otkrice moglo bi pomoci lijecnicima da otkriju pacijente koji su manje otporni na gripu kako bi ih se prioritetno cijepilo.

Otkrice pomaže objasniti zašto je tijekom pandemije svinjske gripe prije dvije godine velika vecina ljudi imala samo blaže simptome, dok su mlade zdrave osobe teško oboljele.

Takoder moglo bi pomoci razvoju novih cjepiva ili lijekova protiv opasnijih virusa poput onog pticje gripe.


Podijeli: Facebook Twiter