Otkriven cetvrti podmiceni zastupnik

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Slovencu Zoranu Thaleru, Austrijancu Ernstu Strasseru i Rumunju Adrianu Severinu, glavnim protagonistima velikog korupcijskog skandala u Europskom parlamentu, britanski tjednik Sunday Times u nedjelju je pridružio i cetvrtog korumpiranog zastupnika, Pabla Zalbu Bidegaina, clana kluba Europske pucke stranke.

Po istom modelu po kojem su korupcijsku klopku "uhvaceni" njegovi prethodnici, Bidegaina su lažni britanski lobisti - a zapravo novinari britanskog tjednika - snimili u trenutku kad je pristao za novac u parlamentarnu proceduru ulagati zakonodavne amandmane koji su u interesu klijenata britanskih lobista.

Novinari su se Bidegainu, zastupniku koji dolazi iz Pamplone, predstavili kao lobisti koji traže "partnera" u Europskom parlamentu koji ce biti spreman utjecati na zakone koje ih donosi parlament. Kao i u slucaju Slovenca Thalera, koji je takoder pristao djelovati u "savjetodavnom odboru" po nalogu lažnih lobista, i Bidegain je bio voljan prihvatiti istu funkciju za 100 tisuca eura godišnje.

U prvom skandaloznom razgovoru s lažnim lobistima 19. sijecnja španjolski je europarlamentarac doslovce iskazao spremnost uložiti amandman kakav god od njega zatraže. Kako otkriva nedjeljni Sunday Times, Bidegain nije ostao samo na rijecima. Nakon što su mu novinari/lobisti predložili da za novac predloži amandman na zakon o sigurnosti potrošaca, a zatim mu i predali tekst "Bidegainova amandmana", tocno takav prijedlog kasnije je Bidegain i uvrstio u parlamentarnu proceduru, što je moguce provjeriti i na službenim dokumentima Europskog parlamenta.

Kada je suocen s cinjenicama, Bidegain je odlucio nijekati tvrdnje britanskog lista, slicno kao i njegovi prethodnici, odbijajuci dati ostavku. Zasad su odstupili samo Thaler i Strasser, dok Severin to odbija uciniti.

Korupcijska afera u kojoj su ukljuceni europarlamentarci izazvala je golem potres u Bruxellesu, jer je razotkrila ono o cemu se dosad samo nagadalo - da su i europski zastupnici spremni uciniti sve za novac. Kada je razotkrio prva tri korumpirana zastupnika, Sunday Times najavio je za nedjelju nastavak price i imena još trojice pokvarenih parlamentaraca, zbog cega je predsjednik Europskog parlamenta Jerzy Buzek prije nekoliko dana preklinjao korumpirane da se sami jave prije nego što ih Sunday Times raskrinka, no tada su svi šutjeli.

No, prica se nastavlja, buduci da je britanski list otkrio ime samo jednog zastupnika, dok još dva imena tek ocekujemo. Naime, od ukupno 60 parlamentaraca kojima je ponuden razgovor s lažnim lobistima, njih 14 je prihvatilo poziv.


Podijeli: Facebook Twiter