Otkriven anticki sloj Sv. Marije Formoze

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Arheološkim istraživanjem na podrucju nekadašnje bazilike sv. Marije Formoze svjetlo dana ugledao je i rimski sloj, nakon prethodnog otkrivanja austrijskog sloja. Otkriven je zid zasad nepoznatog objekta te uobicajeni anticki materijal, brojni ulomci keramickih posuda.

- Trenutno smo 30 centimetara ispod razine mora pa moramo ispumpavati vodu iz nekoliko bunara. Oni su nekoc bili izuzetno aktivni, a u katastru iz 1820. godine mogu se vidjeti na pulskim trgovima. Temelji bazilike ušli su u anticke slojeve, ali ne znamo koliko duboko cemo još morati kopati. U dosadašnjim istraživanjima oni su bili na višoj razini, ispricao je voditelj višegodišnjeg projekta "Ranokršcanska bazilika sv. Marije Formoze - istraživanje, zaštita, prezentacija" Željko Ujcic.

Tijekom zadnjih mjesec dana, koliko traje istraživanje srednjeg i južnog broda kod procelja bazilike, otkopan je austrijski sloj, koji sacinjavaju temelji zgrada izgradenih 1900., bombardiranih 1945. te srušenih do kraja 50-ih godina prošlog stoljeca.

- Revizijsko istraživanje je nužno zato što rekonstrukcija temelja bazilike ne bi bila tocna, odnosno bili bi pomaknuti. Naime, usporedbom stvarnog stanja iskopa s povijesnom dokumentacijom - starim tlocrtima iz 19. i s pocetka 20. stoljeca - utvrdili smo manje razlike. Još ne znamo hocemo li u buducnosti ukloniti i temelje austrijskih zgrada, buduci da to ovisi o odluci konzervatora, rekao je Ujcic.

Dosad je utvrdeno da je austrijska gradnja izuzetno uništila južnu stranu bazilike, no pronaden je dobro ocuvani temeljni dio zida južne kolonade. Cilj revizijskog istraživanja je utvrdivanje konkretnog stanja i ocuvanje ostataka bazilike. Potom ce biti ucrtan okvir te predstavljeni gabariti bazilike i brodova, odnosno svetišta i sakristija. Naposljetku, nakon izrade izvedbenog projekta arheološkog parka na red ce doci konzervatorsko-zidarski radovi.

U meduvremenu je, ne bi li istraživanje sadašnje i iducih dionica moglo proteci nesmetano, sa zelene površine ispred kapelice uklonjen veci dio raslinja, a gradanima koji pitali gdje je ono završilo Ujcic porucuje da ga je Herculanea presadila na druga mjesta. Medu njima je i jedna maslina, koja je prvo obrana te podrezana. (I. N. TURKOVIC, snimio M. ANGELINI)


Podijeli: Facebook Twiter