Otkrivanje zaboravljenih prostora

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Prezentacijom studentskih radova i izložbama na glavnom gradskom trgu u utorak je zakljucena 28. medunarodna ljetna škola arhitekture, koju organizira Arhitektonski fakultet u Zagrebu u svom Studijskom centru u Motovunu. Voditelj Ljubomir Mišcevic istaknuo je da je školu pohodilo 40-ak polaznika iz Danske, Italije, Velike Britanije, Kanade, Srbije i Hrvatske, a studentima su predavanja držali ugledni predavaci iz vodecih evropskih i sjevernoamerickih arhitektonskih i dizajnerskih studija.

Jasmina Šolman i Maja Šnajder iz Hrvatske te Navid Fereridooni iz Kanade radili su na projektu "Situacije koje se mogu popraviti". Obuhvatili su staru gradsku jezgru i malim intervencijama nastojali popraviti regulaciju prometa te sugerirati lokacije za nova djecja igrališta, parkirališta, parkove i vidikovce. Jedna od zanimljivijih ideja jest formiranje nove šetnice podno gradskih zidina.

Kanadani Julia Baker i Andrew Hsu bavili su se dvjema napuštenim kucama u starom dijelu Motovuna u vlasništvu Arhitektonskog fakulteta. Zamislili su pretvaranje ruševina u energetski samoodržive kuce, uz poštivanje tradicionalne kamene gradnje. Polaznici su posjetili podzemni kamenolom tvrtke Kamen iz Pazina, na lokaciji kraj Kanfanara, a na osnovi videnog Suzana Pustahija i Sanja Kneževic iz Hrvatske te Doug Turner iz Kanade osmislili su projekt njegovog uredenja nakon eksploatacije.

Projekt koji je Mišcevic proglasio jednim od najboljih napravili su Anna Bressanelli i Claudio Pasinetti iz Italije te Ehran Holm iz Kanade, a rijec je o još jednoj temi koja se vec godinama obraduje u Ljetnoj školi arhitekture: o tunelu bivše Parenzane ispod Motovuna.

Naposljetku, ekipa u kojoj su radili Paul Chia-Pu Hu i Mark Grimsrud iz Kanade te Sandra ?ukic iz Srbije pozabavila se rubnim dijelovima motovunskih trgova, zamislivši niz servisnih i kulturnih sadržaja kojima bi se proširile funkcije trga, od filmskih fasada na kojima bi se projicirali filmovi, preko galerija, restorana, prostora za scenske nastupe na otvorenom, do urbanog namještaja odnosno autorski dizajniranih klupa za sjedenje na vidikovcima i odmorištima.

"Svih pet skupina odlicno je odradilo svoj posao, a iako su imali svega sedam dana da pronadu zajednicki jezik i naprave nešto kao grupa, oni su, slijedeci moto škole 'Tradicija, kreativnost, održivost', dali svoj doprinos brojnim idejama da se Motovun, ali i druga mjesta u Istri, obnove, sacuvaju i da se u njih vrati život", istaknuo je Mišcevic.


Podijeli: Facebook Twiter