Otkrivanje i stvaranje kroz fotoobjektiv

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

U Multimedijalnom centru umaškog Puckog otvorenog ucilišta "Ante Babic" sinoc se s tridesetak fotografija predstavio umaško-porecki dvojac Robert Sironic i Nenad Šimunic. Izložba nazvana "Foto-mix" uprilicena je povodom pocetka prvog tecaja izrade digitalne fotografije u ucilištu, ciji su predavaci upravo predstavljeni autori. Mladi, njih cak dvadesetak, pokazali su velik interes za ovu edukaciju.

"U ranom djetinjstvu Sironic se zaljubio u fotografiranje i u potpunosti priklonio otkrivanju, odnosno prepoznavanju motiva koje po jednostavnom nacelu uokviruje u likovnu vrijednost stvaralaštva kojim je zaokupljen. On zornim okom i okom kamere bilježi, kadrira i izdvaja do osobitosti koje poprimaju nove vrijednosti kompozicije okoliša. Za svoje izvorne fotografije u više je navrata dobio nagrade i priznanja, iako svoje stvaralaštvo doživljava kao relaks i sklonost za koju uvijek nade vremena, kao i za aktivnosti Udruge fotografa Istre, kojoj je na celu. Svoje fotografije Nenad Šimunic stvara, osmišljavajuci njihov sadržaj, uz to vodeci racuna da svaka ima poruku i društvenu ulogu. Njega ne zanima zatecena stvarnost, priroda, vec zbiljski poredak odnosa. Da istakne bitno, njegovi likovi postaju modeli, a kompozicija cesto proizlazi iz konstrukcije objekata koji se postavljaju radi završnog ucinka fotografije. Na taj nacin unosi dramske odnose i razgolicuje život", rekla je na otvorenju izložbe voditeljica kulture u POU-u Sanja Bosnic.

I Šimunic je dobitnik brojnih nagrada i priznanja, njegovi su radovi našli mjesto u domacim i stranim casopisima i publikacijama te na internetskim stranicama i portalima. Svojevrsno priznanje mu je i poziv Muzeja moderne umjetnosti iz Beca za izlaganje. Jedan je od revnih suorganizatora svih važnijih projekata Udruge fotografa Istre, ciji je dopredsjednik, istaknula je Bosnic. Izložba je otvorena do 30. listopada.


Podijeli: Facebook Twiter