Otkrivanje carstva momjanskog muškata

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

U blizini momjanskog kaštela, nekadašnjeg posjeda obitelji Rota, održana je zanimljiva manifestacija na otvorenom posvecena momjanskom muškatu, trecem tipicnom vinu u Istri. Cilj ove manifestacije, koju su zajednicki organizirali Pucko otvoreno ucilište i TZ Buje, pod pokroviteljstvom Grada Buja, je otvaranje puta valorizaciji momjanskog muškata i priskrbljivanju titule vina s kontroliranim podrijetlom.

Momjanski muškat izdvaja se po mnogim karakteristikama od ostalih muškata u Istri, a to svojstvo mu daje specificna klima i tlo upravo na tom manjem geografskom lokalitetu. Kroz pjesmu, pricu, recitacije i povijesni igrokaz razvila se prica o muškatu, o istarskoj zemlji i težacima, o kmetovima i grofovima...

Poznati vinari momjanskog podrucja Gianfranco Kozlovic, Marino Markežic, Libero Sinkovic, Andelo Brajko i Rino Prelac ponudili su brojnim posjetiteljima svoj muškat na degustaciju. Našle su se tu kroštule i fritule, a bilo je i pjesme. Nastupio je zbor ZT Momjan, svoje pjesme citali su Silvana Laganis Culina i Franjo Kuhar, a Elvino Jurjevic pripremio je pricu o Jovaninu i njegovoj domišljatosti u borbi protiv nekadašnje vlasti koja se uplitala i u pravljenje vina, pa tako i muškata, koji je jedno vrijeme bio iskorjenjivan. U ulozi grofice i grofa u prezentaciji nekadašnjih vremena odlicno su se snalazili glumica Talijanske drame HNK iz Rijeke Rosanna Bubola i umjetnik Edi Matej, koji je kasnije recitirao i pjesme drugih autora o vinu.

Vecernje druženje uz momjanski muškat tek je prvi korak ka stvaranju imena i prave valorizacije tog tipicnog proizvoda ovoga kraja, što je jedan od projekata kako Grada Buje tako i svih vinara koji ce uskoro osnovati udrugu proizvodaca momjanskog muškata.


Podijeli: Facebook Twiter